A színek hatása az életünkre.

A színek teszik teljessé az életet, és tagadhatatlan a hatásuk az életünkre, valamint érzelmeinkre egyaránt.

A színek hatása árnyalatoktól függően egyénenként eltérő lehet. Vannak egyéni érzelmeket kiváltó színek, melyek gyakran a múltunk emlékeiből táplálkoznak, és vannak globális asszociációk egy szín kapcsán.

színkeverés

A főbb színek és azok hatása az életünkre vagy érzelmeinkre:

  • zöld Nyugtató hatású szín, ezért használják előszeretettel műtőkben, és a műtőorvosoknak a ruházatának is domináns szereplője. A természetben is a fő színek között találhatjuk: a fű, a fák lombjai, gyümölcsök színei: dinnye, zöld alma, avokádó,szőlő stb….
  • kék Az ég kékje talán az első gondolat ami felmerül bennünk erről a színről. Azonban a tengerek és a vizeknek is a jelképévé vált. Általában az uszodák medencéjét is ezzel a színnel burkolják. A kék sötétebb árnyalatai, például az indigó kék a mindenséget és a világegyetemet is szimbolizálják. Hideg szín révén a lakásbelsőben is ehhez mérten érdemes alkalmazni.
  • piros Ez a szín a vadságot és a tűzet jelképezi, így elsődlegesen olyan helyeken alkalmazható, ahol nem a lenyugvást, hanem inkább a felpörgést vagy a szenvedélyt szeretnénk előtérbe helyezni. Falszínként éjszakai szórakozóhelyeken vagy bárokban gyakran megtalálható, de lakásokban is gyakran felbukkan dekorációs jelleggel.
  • fehér A tisztaságot jelképezi és nagyon jól párosítható szinte minden színnel. A fehér és kék párosítása például a tradicionális görög építészet ismert színpárja. A fehér szín a skandináv országok belső tereinek a letisztult építészeti stílusát is jelképezi.
  • fekete Elsődlegesen a gyász színeként gondolunk rá, de sokkal több van benne mint gondolnánk. Egyre több helyen találkozhatunk a belső terekben is feketével, amely szintén több színnel jól párosítható.
  • lila A kreativitást és a természetfölöttit jelképezi. A természetben a virágok színeiben gyakran felbukkanó árnyalat. Élénk szín, amelyben az összetevőiből adódóan ( kék+piros) keveredik a hideg és a meleg színhatás. Az indiai művészetben gyakran előtérbe kerül.
  • barna A föld színe vagy a fák törzse talán az első gondolat, ami eszünkbe jut róla. A faanyagokban a barna különböző árnyalatait használhatjuk, a lakásbelső és külső tereiben egyaránt.
  • szürke Ebben a színben a kompromisszum erőteljesen benne van, mert a fekete és fehér keverékéből áll. Szimbolikusan a világosság és a sötétség keverékéből jön létre, így egy érdekes egységet jelképez. Rengeteg árnyalata van így a lakberendezésben is jól használható.
  • rózsaszín Lányos színként szokták emlegetni, amelyben van némi igazság, mert valóban a hölgyek körében örvend nagyobb népszerűségnek.
  • sárga A napsütés és a tavasz fő jelképe. A tavaszi levelek talán az elsődleges képviselői a természetben. A sárga erősebb árnyalataiban benne van egyfajta nyugtalanság, ezért belső terekben nagyobb felületekre óvatosan használjuk. Figyelemfelkeltő szín, ezért gyakran használják tiltó tábláknál oszlopoknál és a taxiknak is ez a színük. A sárgát az irigység színeként is szokták használni.

A színek hatása természetesen egyénenként változó. Így egy-egy szín minden ember számára a felsoroltakon kívül számtalan más érzelmi hatást is jelenthet.

a lakásfelújítás kulisszatitkai

Neked melyik a kedvenc színed?

Kattints a kedvenc színed előtti jelölő körre és nyomd meg a vote gombot!

Loading poll ...
Melyik a kedvenc színed?

További írások a színekről.

színválasztó szavazójáték logo
A blog színválasztó szavazójátékán egy kattintással te is szavazhatsz kedvenc színedre!

Kattints a képre!

Írta és szerkesztette: Fehér B. István


Facebook
Twitter
LinkedIn
lakásfelújítás kérdőív
Szavazások, tesztek, és online kérdőív!
lakásfelújítás kulisszatitkai
Támogasd a blogot a könyv letöltésével!

További blogbejegyzések:

Újévi akció 15% kedvezmény!

2022 December 30.-tól a bejegyzésben bemutatott kuponkóddal egy újévi akció keretében 15% kedvezménnyel tölthető le a Lakásfelújítás kulisszatitkai e-book a google play áruház oldaláról. Az

Tovább olvasom »
Nagyszerű ez a blog. Már régóta próbáltam hasonló szakmai tanácsokat, leírásokat keresni. Köszönet a pontos és egyben egyszerűen érthető iránymutatásokért.
F. Béláné
Olvasó

1000 otthon magazinblog Ötletes hasznos tippek felújításhoz!

nap
óra
perc
másodperc
Ma van az 1000 otthon blog 5. születésnapja!
Scroll to Top
Megszakítás