A színek hatása az életünkre. - 1000 otthon magazinblog

A színek hatása az életünkre.

A színek teszik teljessé az életet, és tagadhatatlan a hatásuk az életünkre, valamint érzelmeinkre egyaránt.

A színek hatása árnyalatoktól függően egyénenként eltérő lehet. Vannak egyéni érzelmeket kiváltó színek, melyek gyakran a múltunk emlékeiből táplálkoznak, és vannak globális asszociációk egy szín kapcsán.

színkeverés

A főbb színek és azok hatása az életünkre vagy érzelmeinkre:

  • zöld Nyugtató hatású szín, ezért használják előszeretettel műtőkben, és a műtőorvosoknak a ruházatának is domináns szereplője. A természetben is a fő színek között találhatjuk: a fű, a fák lombjai, gyümölcsök színei: dinnye, zöld alma, avokádó,szőlő stb….
  • kék Az ég kékje talán az első gondolat ami felmerül bennünk erről a színről. Azonban a tengerek és a vizeknek is a jelképévé vált. Általában az uszodák medencéjét is ezzel a színnel burkolják. A kék sötétebb árnyalatai, például az indigó kék a mindenséget és a világegyetemet is szimbolizálják. Hideg szín révén a lakásbelsőben is ehhez mérten érdemes alkalmazni.
  • piros Ez a szín a vadságot és a tűzet jelképezi, így elsődlegesen olyan helyeken alkalmazható, ahol nem a lenyugvást, hanem inkább a felpörgést vagy a szenvedélyt szeretnénk előtérbe helyezni. Falszínként éjszakai szórakozóhelyeken vagy bárokban gyakran megtalálható, de lakásokban is gyakran felbukkan dekorációs jelleggel.
  • fehér A tisztaságot jelképezi és nagyon jól párosítható szinte minden színnel. A fehér és kék párosítása például a tradicionális görög építészet ismert színpárja. A fehér szín a skandináv országok belső tereinek a letisztult építészeti stílusát is jelképezi.
  • fekete Elsődlegesen a gyász színeként gondolunk rá, de sokkal több van benne mint gondolnánk. Egyre több helyen találkozhatunk a belső terekben is feketével, amely szintén több színnel jól párosítható.
  • lila A kreativitást és a természetfölöttit jelképezi. A természetben a virágok színeiben gyakran felbukkanó árnyalat. Élénk szín, amelyben az összetevőiből adódóan ( kék+piros) keveredik a hideg és a meleg színhatás. Az indiai művészetben gyakran előtérbe kerül.
  • barna A föld színe vagy a fák törzse talán az első gondolat, ami eszünkbe jut róla. A faanyagokban a barna különböző árnyalatait használhatjuk, a lakásbelső és külső tereiben egyaránt.
  • szürke Ebben a színben a kompromisszum erőteljesen benne van, mert a fekete és fehér keverékéből áll. Szimbolikusan a világosság és a sötétség keverékéből jön létre, így egy érdekes egységet jelképez. Rengeteg árnyalata van így a lakberendezésben is jól használható.
  • rózsaszín Lányos színként szokták emlegetni, amelyben van némi igazság, mert valóban a hölgyek körében örvend nagyobb népszerűségnek.
  • sárga A napsütés és a tavasz fő jelképe. A tavaszi levelek talán az elsődleges képviselői a természetben. A sárga erősebb árnyalataiban benne van egyfajta nyugtalanság, ezért belső terekben nagyobb felületekre óvatosan használjuk. Figyelemfelkeltő szín, ezért gyakran használják tiltó tábláknál oszlopoknál és a taxiknak is ez a színük. A sárgát az irigység színeként is szokták használni.

A színek hatása természetesen egyénenként változó. Így egy-egy szín minden ember számára a felsoroltakon kívül számtalan más érzelmi hatást is jelenthet.

a lakásfelújítás kulisszatitkai

Neked melyik a kedvenc színed?

Kattints a kedvenc színed előtti jelölő körre és nyomd meg a vote gombot!

Melyik a kedvenc színed?
Melyik a kedvenc színed?
Melyik a kedvenc színed?

További írások a színekről.

színválasztó szavazójáték logo
A blog színválasztó szavazójátékán egy kattintással te is szavazhatsz kedvenc színedre!

Kattints a képre!

Írta és szerkesztette: Fehér B. István


Kapcsolatfelvétel velünk

az alábbi e-mail címen:

Üzenet a szerkesztőknek!

Kattints ide
lakásfelújítás kérdőív
Szavazások, tesztek, és online kérdőív!
lakásfelújítás kulisszatitkai
Támogasd a blogot a könyv letöltésével!

További blogbejegyzések:

Többfunkciós festékek.

Egy festéknél mindig előnyös ha több feladatra vagy felületre is felhasználható a többfunkciós festékek erre kínálnak megoldást. Talán furcsa hasonlat de az instant előre csomagolt

Tovább olvasom »
Nagyszerű ez a blog. Már régóta próbáltam hasonló szakmai tanácsokat, leírásokat keresni. Köszönet a pontos és egyben egyszerűen érthető iránymutatásokért.
F. Béláné
Olvasó

1000 otthon magazinblog Ötletes hasznos tippek felújításhoz!