Régi elhasznált állapotú ablakainknál fontos mérlegelni, hogy egy festés is elegendő, vagy inkább a teljes ablakcsere az ideális megoldás.

Jó állapotú fa ablakoknál, ahol csak a régi zománcfesték elsárgulása a legfőbb gond, ott a festés a jobb választás. A régi rossz állapotú ablakok helyreállítása viszont meglehetősen időigényes munka, ezért anyagilag is nagyobb költséggel számoljunk ilyenkor. Viszont azt is jó ha tudjuk bármilyen alaposan is készítjük el a festést, az nem biztos hogy hosszú távon is tartós lesz.

Igaz szinte a legrosszabb állapotú ablakokat is látványosan helyre lehet állítani (csak idő kérdése). Azonban a tapasztalat azt mutatja nem garantált hogy 3-6 évet követően is jó állapotban maradnak.

alakcsere vagy festés

A fa nyílászárók fő tulajdonsága hogy az évtizedek folyamán főként erősen igénybe vett helyeken nagyon kiszáradnak, és a festék pár év után újra lepattogzik a felületről. Főleg a manapság oly jellemző szélsőséges időjárás az amely rendkívül igénybe veszi az ablak fa felületeit.

Amennyiben hosszú távra tervezünk egy ablakcsere a legtöbb esetben jobb megoldás mint a festés, ezért érdemes mérlegelni a két lehetőség között.

A régi festék állapota ami talán az első és legfontosabb. Ezt követően nézzük át a zárakat, majd az ablakok csukódását, amit gyalulással lehet korrigálni. Az ablak zsanérjai is meglazulhatnak az évek során ami szintén javítást igényelhet. Ha több esetben is zárcserére valamint gyalulásra is szükség van és azt nem tudjuk házilag megcsinálni, akkor újabb költségekkel számoljunk.

A festés ablakmérettől függően 2-4 napi munkát is igénybe vehet. Ugyanis rossz állapotú ablakoknál a régi festék eltávolítását követően újra fel kell építeni az ablakot, amely egy olajos beeresztést, több réteg gittelést, csiszolást, alapozást, majd zománcfestést igényel. A festéshez egyaránt használhatunk vízlesbázisú, vagy olajfestéket ki melyiket részesíti előnyben. De bármelyik technológiát is használjuk, mindig várjuk meg a rétegek teljes kiszáradását, mert csak így érhetünk el hosszú távon is tartós bevonatot.

A hőmérséklet is lényeges szempont, ezért 10 fok alatt lehetőleg ne fessünk ablakot!

Minden helynek megvannak a maga adottságai, így gyakran több dolgot is végig kell gondolnunk, mert nem minden helyzetben előnyösebb a csere. Tudom sokan nem szeretik a műanyag ablakokat ami szintén szólhat a festés mellett. De természetesen egy új fa nyílászárót is beépíthetünk a régi helyére. Ne csak műanyag ablakban gondolkodjunk!

Ablakcsere esetén a beépítést követően egy kis helyreállítási munkára is szükség lesz.

Ez szintén helytől függően változó, mert panel lakásoknál például általában egy kisebb javítás is elegendő. A régi bérházaknál azonban vakolás vagy gipszkartonozás is gyakori, hogy végül festhető felületet kapjunk az ablakunk körül. Amit ezt követően tetszés szerint átfesthetünk vagy tapétázhatunk.

Gyakran látni azt a megoldást is, ahol az ablakcsere részleges, azaz a régi tokba kerül beépítésre az új nyílászáró.

Ez a megoldás ugyan kevesebb bontással és javítással jár, de sajnos főként téli időszakban a fa és a műanyag különböző hőtágulása miatt záródási és szigetelési gondokat okozhat. Ez nem minden esetben okoz gondot, mert van ahol ezzel a megoldással is hosszú évekig jól használhatjuk az ablakot.

a lakásfelújítás kulisszatitkai

Én többször kerültem szembe ilyen ablakoknál a problémákkal, mint a tökéletes működéssel. Ezért véleményem szerint, ha van rá mód a teljes ablakcsere az ideálisabb választás.

További hasznos ötletek a lakásfelújításhoz.

Írta és szerkesztette: Fehér B. István


Vélemény, hozzászólás?