A felújítás feladatai közül kevés munkafolyamat van, amit szívesen csinálunk, így nem csoda, ha a bontási munkák is ebbe a kategóriába tartoznak.

A bontás hálátlan feladat, de szerves része a felújításnak. Szinte minden építőipari szakmában szükség van rá, ha rangsorolni kéne: a kőművesek, a burkolók (hideg-meleg), a villanyszerelők, és a vízszerelők vezetnek e területen. A kőművesek a falbontásokból, a burkolók a régi csempe és járólap (esetleg régi parketta) felszedéséből, a villanyszerelők a vezeték hálózat kiépítéséhez szükséges horonymarásból termelik a legtöbb törmeléket.

bontási munkák

Amennyiben mi csak mint tulajdonosok veszünk részt a felújítás munkáiban, akkor is jó ha néhány dologgal tisztában vagyunk, például a bontásból adódó törmelék elszállításával kapcsolatban.

Biztos még lehetne folytatni a felsorolást, de egyenlőre most ennyi is elég lesz.

A konténer rendelés árairól az interneten érdemes tájékozódni. A konténerek méretei is változóak és a legtöbb szolgáltatónál a 4 m3-es a legkisebb méret. Ez a méret egy kisebb átalakításhoz elegendő, de a legbiztosabb, ha a megrendelésre váró konténer méretét a felújításon dolgozó szakemberekkel beszéljük meg.

Ebben a videóban megnézhetitek hogyan dolgozzák fel a felújításból származó törmeléket:

Azt is jó ha tudjuk, hogy a konténer elhelyezése általában közterületre történik, ezért területfoglalási engedélyre is szükségünk lesz. Ennek szabályozása is városonként és kerületenként változik. A budapesti szabályozás megtalálható itt. Ez további adminisztrációval és természetesen idővel jár!

Ezért bizonyos esetekben jobb megoldás, ha nem konténert, hanem olyan törmelékszállítót keresünk, aki kisteherautóval szállít. Ez sem lesz egy olcsó mulatság, de kevesebb papírmunkával jár.

Hulladéklerakó udvarokban is leadhatjuk a felújításkor keletkezett törmeléket, melynek árai szintén változóak, és ilyenkor sajnos a szállítás és az ezzel járó cipekedés is ránk hárul. Amennyiben csak évi egy alkalommal és nem nagy mennyiségben keletkezik otthonunkban törmelék, pl: részleges lakásfelújítás (fürdőszoba, WC, vagy konyha), akkor egy igazolás segítségével, hogy fizetünk a szemétszállításért, egy évben 500 kg bontási törmelék leadható ingyenesen, ami napi 150 kg-ra van limitálva. Azonban ennek részleteiről érdeklődni az alábbi linken lehet!

Hulladékudvar árak szabályok.

Amennyiben az évi 500 kg törmeléket már leadtuk, a további törmeléket 690 Ft-ért vásárolt zsákokban tudjuk elhelyezni!

A bontási munkák megkezdése előtt érdemes tájékoztatni a szomszédokat is. Ez elsődlegesen társasházakban fontos a munkákból adódó por és zaj miatt.

A másik kényes kérdés a hétvégi munkavégzés. Minden társasháznak van házirendje, ezért ezt mindig tartsuk be a lakásfelújítás ideje alatt is.

Bátrabb tulajdonosok a költségek csökkentése céljából maguk állnak neki a bontási munkák elvégzésének.

Ilyen esetben is ajánlott mérlegelni, mert gépek hiányában manuális erővel sokkal több energiát és időt vesznek el ezek a feladatok. Így nem biztos, hogy spórolunk a dolgon! Ráadásul rendkívül sérülésveszélyes a bontás, pl: a csempe és járólap eltávolítása, amihez védőfelszereléseket is kell használnunk: védőszemüveg, kesztyű, porvédő maszk és kötszer sem árt, ha van a közelben, mert bármennyire vigyázzunk a leszedett csempe darabok nagyon élesek, és könnyen sérülést okozhatnak.

A bontási munkák mellett, további írások is találhatóak a blogon a lakásfelújítás témájában!

Írta és szerkesztette: Fehér B. István


Vélemény, hozzászólás?