Napjainkban egyre több lakásban lehet még találkozni régi retró tárgyakkal vagy bútorokkal.

Ezek a tárgyak szinte észrevétlenül maradtak a lakások tartozékai az eltelt évek során. De van, ahol már tudatosan gyűjtik őket. Tudom, sokan nem szeretik a kifejezést, hogy retró. Azonban bárhogy is hívjuk ezt a korszakot, népszerűsége tagadhatatlan és egyre több ember kedveli, valamint gyűjti újra a 70-80-as évek használati tárgyait.

Ennek az időszaknak valóban van egy varázsa, amit nagyrészt csak az évek múlása tett érdekesebbé. Magunkat ismerve évtizedek múlva a mai évtizedek is sokkal izgalmasabbá fognak válni, mint ahogy azt ma megéljük.

Bármelyik korszakban is nőttünk fel, a gyerekkorunk egy-egy ikonikus tárgya vagy bútora visszaköszön az otthonunk egyes pontjain. Azonban egyre inkább divattá válik, a 70-80-évek vagy azt megelőző évtizedek hangulata. A konyhai szekrények tetején nem ritka egy-egy használaton kívüli Miska kancsó, vagy rézmozsár melyek szavak nélkül is jelképezik az ott élők múltját.

miska kancsó
Miska kancsó

Az újra közkedvelté vált bolhapiacok és garázsvásárok is bőséges ereklyékkel szolgálnak ebből a korszakból, így számtalan eredi vagy után gyártott holmit találhatnak, a retró korszak kedvelői.

Valószínűleg a Sokol rádiók tömegesen már nem fognak megjelenni a konyhaablakokban és a zenét sem narancssárga gumi gombos MK-27-es kazettás magnón fogunk hallgatni. Viszont a régi bakelit lemezek például egyre több háztartásban előkerültek dekorációs vagy zenehallgatás céljából egyaránt. A régi ikonikus Singer varrógépek szépen kidolgozott öntöttvas lábaival több fürdőszobában is találkoztam már, mosdótartóként újragondolva.

Ezeket a tárgyakat igazán jó újra látni!

Valamint az is becsülendő, hogy sokan hosszú munkaórákat áldoznak ezen tárgyak helyreállítására, ami szintén egy szép gesztus.

De vannak természetesen a korszaknak már mai szemmel elavult bútorai is például: a koloniál bútorok. Ezek a 70-80-as években szinte minden igazgatói iroda pótolhatatlan kellékei voltak és csak a jobb anyagi körülmények között élők lakásainak lehettek a berendezési tárgyai. Talán sokan emlékeznek a koloniál szekrények jellegzetes csavart motívumaira, valamint az üveges szekrényeire, melyek általában nyugatról behozott Napóleon konyakot és díszüvegekbe töltött likőröket rejtettek.

A régi fehér, néhol világos almazöld (csúnya zöld) házgyári kocka csempék még nem tértek vissza, azonban a manapság oly divatos metró csempe igaz új köntösben, de erősen retró hangulatot áraszt.

A retró tárgyak felsorolásából hogyan is hagyhatnánk ki a lakótelepeken oly népszerű virágmintás kesztölci tapétát, amelyet még átfedéssel kellett ragasztani.

Valamint a hozzá tartozó CMC tapétaragasztót amit már előző nap meleg vízbe kellett áztatni, hogy másnapra miután megbirkóztunk a csomókkal felhasználásra kész állapotba hozzuk. A ragasztóval bekent vékony papírtapéta csíkokat szinte pihentetés nélkül lehetett közvetlen ragasztani, mert nagyon gyorsan megáztak és szakadtak.

Természetesen voltak a kesztölci tapétagyárnak erősebb és vastagabb tapétái is!

A régi bérházakban más volt a módi ott a hengerrel díszített falak voltak népszerűek, melyek vonalazással váltak teljessé. Néhány helyen a sablonnal való díszítéssel is lehetett találkozni.

A cserépkályhák is a korszak tipikus jelképeivé váltak és egyben hatásos fűtést biztosítottak a lakásokban.

retró kép balaton

A retró tárgyak és bútorok nagy valószínűséggel még hosszú évekig a lakások kiegészítői maradnak.

Ez rendben is van így! Azonban használjuk ki a modern kor adta lehetőségeket és a régi tárgyakat a megfelelő arányban keverjük az újakkal. Mert a korszakok aránytalan és meggondolatlan keveredése kaotikus hangulatot teremthet otthonunk falai között.

Zárszóként mit is mondhatnánk:

 Soha ne éljünk a múltban, de tudjuk, hogy a múlt bennünk él.

Az 1000 otthon blog pinterest oldalán a bejegyzésben felidézett retró tárgyak és bútorok képeken is megtekinthetőek.

Egyedi retró tárgyak és járművek teszt, amely csak nálunk érhető el:

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

Vélemény, hozzászólás?