Egy könnyen használható tapéta fajta a vlies tapéta, amit érdemes használni kedvező tulajdonságai miatt.

Ez a fajta tapéta szinte bármilyen falfelületre használható, talán az egyetlen elvárás, hogy a fal stabil legyen. Meszelt vagy enyves festékkel festett falakra ez a tapéta sem ragasztható közvetlenül. Ilyen felületeknél a régi festékréteg felületi részleges, vagy teljes lekaparására lesz majd szükség. Ezt követően egy mélyalapozás, majd általában két réteg glettelés után már tapétázhatunk a felületre. A glettelést azonban bármilyen szépen is végezzük el mindig finoman csiszoljuk át és ezt követően vagy egy híg ragasztóval kenjük le, vagy újra mélyalapozzuk a felületet. Az ismételt mélyalapozás nem kötelező, de ha betartjuk kevesebb tapétaragasztóra lesz majd szükségünk!

A vlies tapéta különlegessége, hogy nem a tapéta csíkot kell bekenni ragasztóval, hanem a falat, így kiemelten fontos szempont a fal szilárdsága ennél a tapéta fajtánál.

bambusz tapéta vlies

A tapétacsíkok szárazon ragasztását már az üvegszálas más néven üvegszövet tapétáknál is jól bevált technológiaként ismerhettük meg. A vlies tapéta csíkjait azonban nem egy műanyag simítóval mint az üvegszálasnál, hanem egy speciális gumihengerrel ajánlott a falra simítani.

Ennek a technikának nagy előnye, a hagyományos tapétával szemben, hogy nem kell pihentetési vagy más néven áztatási időt hagyni, mivel a csíkok szárazon kerülnek fel a falra. A csíkok felragasztását követően ennél a tapétánál is a szélekre került tapétaragasztót ( a tapéta anyagától függően) egy száraz vagy enyhén nedves ruhával távolítsuk el.

A vlies tapétát is általában 10 méteres hosszúságban és 53 cm szélességű tekercsekben lehet megvásárolni. Vékonyabb és vastagabb anyagú is egyaránt kapható, valamint a szín és mintaválaszték is egyaránt nagyon változatos skálán mozog. A ragasztásához Metylan direct vagy (bármilyen vlies tapétához ajánlott ragasztó megfelelő).

A vlies tapéta felragasztása:

A sarkokat snicerrel vagy ollóval vágjuk le. A száraz tapétacsíkokkal kicsivel könnyebb és tisztább a munka, ezért ez a fajta tapéta egyre népszerűbb. A felragasztott tapétacsíkoknak hagyjunk kellő időt általában 24 órát a teljes kiszáradáshoz.

A vlies tapéta felragasztása tehát nem egy bonyolult folyamat, de mindenképpen tapétázási gyakorlattal rendelkezőknek ajánljuk.

A vlies tapéta hátrányai:

speciális ragasztót igényel (ami kicsivel drágább).

Valamint a száraz csíkokat felragasztást követően már nem lehet korrigálni, ezért pontos és precíz kezdeti illesztést igényel.

A vlies tapéta annak ellenére, hogy csak a falat kell beragasztózni nagyon stabilan ragad. Viszont az évek múltán újratapétázásnál mégis könnyen leszedhető!

Fontos!

A tapétához használt ragasztót mindig a csomagolásán található arányok szerint keverjük be! A túl híg ragasztó nem biztosít megfelelő tapadást ezért kerüljük használatát.

Ne feledjük a tapétázás egy szaktudást igénylő munka!

További írások a tapétázás témájában.

Írta és szerkesztette: Fehér B. István
Vélemény, hozzászólás?