Vlies tapéta bemutatása.

Egy könnyen használható tapéta fajta a vlies tapéta, amit érdemes használni kedvező tulajdonságai miatt.

Ez a fajta tapéta szinte bármilyen falfelületre használható, talán az egyetlen elvárás, hogy a fal stabil legyen. Meszelt vagy enyves festékkel festett falakra ez a tapéta sem ragasztható közvetlenül. Ilyen felületeknél a régi festékréteg felületi részleges, vagy teljes lekaparására lesz majd szükség. Ezt követően egy mélyalapozás, majd általában két réteg glettelés után már tapétázhatunk a felületre. A glettelést azonban bármilyen szépen is végezzük el mindig finoman csiszoljuk át és ezt követően vagy egy híg ragasztóval kenjük le, vagy újra mélyalapozzuk a felületet. Az ismételt mélyalapozás nem kötelező, de ha betartjuk kevesebb tapétaragasztóra lesz majd szükségünk!

A vlies tapéta különlegessége, hogy nem a tapéta csíkot kell bekenni ragasztóval, hanem a falat, így kiemelten fontos szempont a fal szilárdsága ennél a tapéta fajtánál.

bambusz tapéta vlies

A tapétacsíkok szárazon ragasztását már az üvegszálas más néven üvegszövet tapétáknál is jól bevált technológiaként ismerhettük meg. A vlies tapéta csíkjait azonban nem egy műanyag simítóval mint az üvegszálasnál, hanem egy speciális gumihengerrel ajánlott a falra simítani.

Ennek a technikának nagy előnye, a hagyományos tapétával szemben, hogy nem kell pihentetési vagy más néven áztatási időt hagyni, mivel a csíkok szárazon kerülnek fel a falra. A csíkok felragasztását követően ennél a tapétánál is a szélekre került tapétaragasztót ( a tapéta anyagától függően) egy száraz vagy enyhén nedves ruhával távolítsuk el.

A vlies tapétát is általában 10 méteres hosszúságban és 53 cm szélességű tekercsekben lehet megvásárolni. Vékonyabb és vastagabb anyagú is egyaránt kapható, valamint a szín és mintaválaszték is egyaránt nagyon változatos skálán mozog. A ragasztásához Metylan direct vagy (bármilyen vlies tapétához ajánlott ragasztó megfelelő).

A vlies tapéta felragasztása:

  • Szabjuk le a felragasztásra szánt csíkokat.
  • Kenjük be a falat ragasztóval. A ragasztó felhordásához hosszú szőrű teddy henger a leghatékonyabb.
  • Simítsuk rá a száraz tapétacsíkot a ragasztós falra. Ehhez a művelethez használjunk tapétasimító gumihengert, vagy tapétázókefét, valamint egy tiszta rongy is jó ha van a közelben.

A sarkokat snicerrel vagy ollóval vágjuk le. A száraz tapétacsíkokkal kicsivel könnyebb és tisztább a munka, ezért ez a fajta tapéta egyre népszerűbb. A felragasztott tapétacsíkoknak hagyjunk kellő időt általában 24 órát a teljes kiszáradáshoz.

A vlies tapéta felragasztása tehát nem egy bonyolult folyamat, de mindenképpen tapétázási gyakorlattal rendelkezőknek ajánljuk.

A vlies tapéta hátrányai:

speciális ragasztót igényel (ami kicsivel drágább).

Valamint a száraz csíkokat felragasztást követően már nem lehet korrigálni, ezért pontos és precíz kezdeti illesztést igényel.

A vlies tapéta annak ellenére, hogy csak a falat kell beragasztózni nagyon stabilan ragad. Viszont az évek múltán újratapétázásnál mégis könnyen leszedhető!

Fontos!

A tapétához használt ragasztót mindig a csomagolásán található arányok szerint keverjük be! A túl híg ragasztó nem biztosít megfelelő tapadást ezért kerüljük használatát.

Ne feledjük a tapétázás egy szaktudást igénylő munka!

További írások a tapétázás témájában.

Írta és szerkesztette: Fehér B. István
Facebook
Twitter
LinkedIn
lakásfelújítás kérdőív
Szavazások, tesztek, és online kérdőív!
lakásfelújítás kulisszatitkai
Támogasd a blogot a könyv letöltésével!

További blogbejegyzések:

Újévi akció 15% kedvezmény!

2022 December 30.-tól a bejegyzésben bemutatott kuponkóddal egy újévi akció keretében 15% kedvezménnyel tölthető le a Lakásfelújítás kulisszatitkai e-book a google play áruház oldaláról. Az

Tovább olvasom »
Nagyszerű ez a blog. Már régóta próbáltam hasonló szakmai tanácsokat, leírásokat keresni. Köszönet a pontos és egyben egyszerűen érthető iránymutatásokért.
F. Béláné
Olvasó

1000 otthon magazinblog Ötletes hasznos tippek felújításhoz!

nap
óra
perc
másodperc
Ma van az 1000 otthon blog 5. születésnapja!
Scroll to Top
Megszakítás