A lakásfelújítás és ezen belül a festés témájában, számtalan gyakran felmerülő kérdés van.

Ebben a bejegyzésben 7  kényes kérdésre kerestünk választ.

a lakásfelújítás 7 gyakori kérdése

  1. Fűrészporos tapéta akkor is jól nézz ki ha nincs lefestve?  Válasz: Ízlés dolga, de sokkal befejezettebb és esztétikusabb ha lefestjük. Festés nélkül a tapétacsíkok illesztései is jobban látszanak, és a tapéta színe sem kelt festés nélkül tiszta egységes hatást.
  2. Enyves festésre rá lehet festeni közvetlenül? Válasz: Amennyiben egy ellenőrzést követően stabilnak tűnik akkor igen. De az esetek 95%-ban nem ajánlott! Az Enyves festék fő tulajdonsága, hogy nem szereti a nedvességet ezért nem alkalmazták vizes helyiségekben sem. Tehát, ha hosszú távon stabil felületet szeretnék elérni egy vizes beáztatással és kaparással el kell távolítani.
  3. Hagyományos meszelt falra lehet közvetlen tapétázni? Válasz: Nem. Volt aki megpróbálta, de reggelre az összes tapétacsíkot a szoba közepén találta.
  4. A hagyományos beltéri diszperziós festéket le lehet mosni? Az alap diszperziós festékek nem lemoshatóak! Kisebb foltokon enyhe nedves ronggyal áttörölhetőek, ha szükséges de nem dörzsállóak. A lemosható diszperziós falfesték egy másik kategória, árban is drágább.
  5. Csatornát milyen festékkel érdemes lefesteni?  Válasz: Csatorna festék. Ez egy speciális festék amely jól bírja az időjárás viszontagságait, és jól tapad a csatorna anyagára.
  6. A tapéta eltávolítását követően szükség van glettelésre?  Válasz: Ha csak nedvesen és nehezen jött le a régi tapéta, akkor gyakran feltépi a régi glettet, így a kaparást követően kell majd glettelni. Bizonyos esetekben elkerülhető a glettelés ha a tapéta szinte sérülésmentesen jött le a falról és ezt követően is tapétát rakunk rá.
  7. Nikotinos falakat eltakarja a diszperziós festék? Válasz: Sajnos általában nem. Ezért ha nagyon erőteljes sárga a nikotinos fal, folttakaró festékkel kell két rétegben lefesteni és erre már jöhet a hagyományos falfesték.

A lakásfelújítás és festés kérdéseire adott válaszok, több mint 30 éves az építőiparban eltöltött tapasztalatokra épülnek, és nem az internetről összegyűjtött információk.

További hasznos bejegyzések a lakásfelújítás témájában.

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

Vélemény, hozzászólás?