A lakásfelújítás munkáinak egyik fontos kelléke a sziloplaszt, gyakrabban használt nevén a sziló.

Ezt az anyagot több különböző felületre is felhasználhatjuk elsődlegesen hézagok és repedések tömítéséhez. A mai szóhasználatban a kiszilózzuk ( amit a word szövegszerkesztő sem tud értelmezni) kifejezés egyaránt használható az akril és szilikonos tömítőkre, azonban ne feledjük ez két különböző anyag. A sziloplaszt és egyéb szilikonos tömítőanyagokat elsődlegesen a hideg és melegburkolók használják. A festők inkább az akrillal dolgoznak, de vannak átfedések.

A szilikonos tömítők fő előnye, hogy vízállóak így jól használhatóak vizes helyiségekben. Általában a fugázást követően a sarkok réseire használják, ahol fontos a tömítés rugalmassága.

A sziloplaszt kifejezést, manapság már szaniter szilikon néven szoktuk használni.

sziloplaszt pisztoly

Az akril tömítőknek is szintén fő tulajdonsága a rugalmasság, valamint a teljes száradást követően átfesthetőek. Némelyik fajtája már csiszolható is! Így nagyon jó szolgálatot tesznek festésnél például: az ablak vagy ajtótok és a fal találkozásánál, de ez mellett számtalan más helyen is használhatóak. A csiszolható akrilt a falaink hajszálrepedéseinek kitöltésére is használhatjuk. Bizonyos esetekben kisebb felületen akár a glettanyagot is felválthatjuk ezzel az anyaggal!

Ezért bátran mondhatjuk: A sziló pisztoly a festők legjobb barátja! Ami igazán univerzális anyag a felújítás egyik kihagyhatatlan kelléke.

Egy rövid felsorolásban bemutatjuk az akril tömítők fajtáit:

Az akril tömítőket általában belső térben használjuk, de a lista végén látható, hogy már esőálló is kapható belőlük. A választék bőséges így otthonunk belső és külső tereiben egyaránt hatékonyan használhatjuk.

A szilikonok fajtái:

A szilikonok nem átfesthetőek, azonban számtalan színben kaphatóak!

Az alábbi videóban megnézhetitek, hogyan érdemes használni szakszerűen:

Az akrilok és a szilikonok is műanyag tubusban általában egységesen 310 ml-es kiszerelésben kaphatóak, melyhez egy speciális kinyomópisztolyra lesz majd szükségünk a felhasználásukhoz. Fontos, hogy használat után mindig rakjunk kupakot a tubusok kinyomóvégére vagy kupak hiányában festőszalaggal légmentesen ragasszuk körbe így megelőzhetjük a tömítőanyag kiszáradását.

A sziloplaszt és további szilikon és akril tömítőket sem ajánlott 5 celsius fok alatti hőmérsékleten tárolni és felhasználni!

További hasznos írások a festéshez használt anyagokról.

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

Vélemény, hozzászólás?