A megfelelő falszínek kiválasztása a felújítás tervezésénél sok időbe telhet, mert általában több dolgot is mérlegelni kell a döntéshez.

A lakás helyiségeinek mérete, helyezkedése, világítása, a berendezési tárgyak és kiegészítők színei mind hatással vannak az ideális falszín kiválasztásában. A festékboltok kínálata nagyon bőséges a festékek fajtáit és a színválasztékot tekintve egyaránt. Ezért a színválasztás is gyakran sok fejtörést okoz a bőség zavarában. Egy több ezer színből álló színkártya átnézését követően talán már sokan találkoztak ezzel a jelenséggel.

dulux színek 2

A sárga színről már írtunk itt a blogon, ezért ebben a bejegyzésben most a napsárga színt szeretnénk egy kicsit bemutatni.

Ez a falszínek között a meleg színek kategóriájába tartozik, ezért gyakran találkozhatunk vele beltéri és kültéri falfelületeken egyaránt.

Aki idegenkedik a sárga színtől azoknak nem ajánljuk, de aki szereti a kicsit rikító élénk színeket azoknak érdemes felvenni az esélyes színek listájára.

A napsárga színt bátrabbak akár házilag is kikeverhetik!

A keveréséhez egy napsárga színezőpaszta is elegendő, így nem kell a többi színnel keverni. A színkeverés fontos lépéseit ennél a színnél is tartsuk be. A festéket alaposan keverjük fel lehetőleg egy fúrógéphez rögzíthető keverőszál segítségével. (A keveréshez a fúrót kis fordulaton használjuk így a festék nem csapódik ki a vödörből)!

A hígításra is érdemes figyelni!

Glettelt falaknál az első réteg 10-20% vízzel hígítható. A pontos arányt mindig olvassuk el a festék oldalán található leírásban, ugyanis vannak festékek melyeket nem szabad hígítani, de vannak akár 30% vízzel hígítható festékek is.

A napsárga falszín jól párosítható például a fehérhez, de a kék és további színek is illenek hozzá. Magas belmagasságnál az oldalfal falszínt egy kicsit lejjebb hozhatjuk a mennyezettől. Ezt az elválasztást egy hungarocell vagy gipsz dekorcsíkkal végezzük. A tapéta bordűr már nem túl divatos, de akinek tetszik az a technika is eredményes és jó elválasztást nyújt két szín között.

A napsága szín nagyobb felületen való alkalmazásánál jó ha a mennyezet fehér marad, de ez is természetesen ízlés dolga.

Itt szavazhatsz kedvenc színedre! Kattints a színre majd a vote gombra kattintva voksolhatsz.

Loading poll ...
Melyik a kedvenc színed?

A napsárga manapság népszerű a falszínek között!

Kisebb és nagyobb terekben egyaránt alkalmazható, de tágas világos lakásokban talán előnyösebben mutat.

További írásaink a színekről színkeverésről.

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

Vélemény, hozzászólás?