Sajnos elég gyakori jelenség amikor több helyen is reped a fal, aminek több oka is lehet.

Az első és leggyakoribb ok az épület mozgása, de egy intenzív beázás, vagy akár a szomszéd lakásfelújítási munkái is előidézhetik. A házunk közelében zajló nagyobb földmunkával járó építkezés is oka lehet a falaink repedéseinek.

falrepedés okai és javítása

Ahol erőteljesen reped a fal ott nem elegendő a repedést csak átglettelni!

Az épület mozgásából adódó repedéseknél jellemző a födém illesztéseinél, vagy panel házaknál a két panel illesztésénél keletkező repedés. Nem kell megijedni ez egyáltalán nem veszélyezteti az épület stabilitását, de egy zavaró esztétikai probléma amit ajánlott eltüntetni.

Ahol a falak gipszkartonból épültek és kihagyták a hézagerősítő csíkok felrakását a hézagoló glettelésnél, ott szintén kialakulhatnak repedések a gipszkarton lapok illesztéseinél.

reped a fal

A régebbi építésű házak stukatúr mennyezeteinél szintén gyakori hogy reped a fal .

Azonban mielőtt a belemerülnénk miért alakulhatnak ki repedések a falainkon, talán nézzük meg azokat hogyan tüntethetjük el.

Amennyiben a repedés csak egy bizonyos sávban alakult ki, ami lehet mennyezeten vagy oldalfalon a megoldás viszonylag egyszerű. Egy hézagerősítő csíkot kell felhelyezni a repedésre. Amit általában a glettelő gipszel ajánlott felsimítani a felületre.

A sarkok repedéseit rugalmas akril tömítővel is eredményesen javíthatjuk. Tubusos tömítőkből már csiszolható is van, így a falainknál is alkalmazhatjuk gipsz helyett kisebb hajszálrepedések eltüntetéséhez. Az erőteljesebb repedésekhez viszont mindenképpen az üvegszálas csík felrakása ajánlott, amit glettelőgipsszel kell felhelyezni az alábbiak szerint.

Elindult az ingatlan tuning hírlevél sorozata. Ismerd meg a lakásfelújítás kulisszatitkait szakemberek írásain keresztül.

Sajnos ha a repedt fal oka az épület mozgása és ez a folyamat továbbra is fennáll csak időszakos eredményeket érhetünk el a javítással!

Hogyan csináld!

  1. A repedés sávját követve spaklival helyezzünk fel vékonyan glettelőgipszet,
  2. Ebbe simítsuk bele az üvegszálas hézagerősítő csíkot.
  3. Spaklival vagy glettvassal simítsuk rá a falra.
  4. Ezt követően egy glettanyaggal teli glettvassal simítsuk szintbe.
  5. A száradás követően ismételjük meg a felület glettelését.
  6. Ezt követően, ha kiszáradt már csak át kell csiszolnunk és már festhető is a felületünk.

A glett egyenletes felkeveréséhez jó ha van kéznél egy fúróra helyezhető keverőszál.

A hézagerősítő csíkkal ellátott falnak plusz stabilitást ad ha nem csak simán átfestjük, hanem egy tapétával ragasztjuk le azt ( fűrészporos tapéta). Ezt tudom sokan nem szeretik, de sok esetben ez adja meg a hosszú távú megoldást. Természetesen ez nagy mértékben függ a repedés erősségétől. Ugyanis egy vékony hajszálrepedést elegendő a hézagerősítő javítást követően csak simán átfesteni.

Amikor a falainkon pókhálószerűen több repedés is látható egy üvegszövetháló felragasztása hatékonyabb megoldást nyújt. Ezzel a technikával nagyobb területek, akár teljes mennyezetek vagy oldalfalak repedéseit is hatásosan elfedhetjük. Ennek felragasztásához egy speciális ragasztóra lesz szükségünk.

Az üvegfátyol felragasztását, ha nagy felületekre kell alkalmazni jobb ha szakemberre bízzuk!

A kisebb hibák javításáról már egy előző bejegyzésben írtunk, így ha nem hajszálrepedéssel van dolgunk azokat a műveleteket érdemes alkalmazni a problémára.

További hasznos tippek a faljavításhoz:

a felújítás fogásai

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

Online magazinunk tavaszi számában további hasznos tanácsok találhatóak a felújítás dekorálás témájában.

1000 otthon online magazin

Vélemény, hozzászólás?