Kerítésfestés 2. rész.

A fa kerítésfestés már egy előző bejegyzésben terítéken volt, így most a fém kerítésekről olvashattok.

Fém felületek festésénél a szokásos csiszolás és portalanítás mellett a rozsdaeltávolítással is foglalkoznunk kell. A festékboltokban különböző rozsdaátalakító szereket lehet beszerezni erre a célra amely hatékony segítség az előkészítő munkákban. Sajnos a tapasztalat azt mutatja, ha a rozsdásodás folyamata már régen elindult, azt hosszú távon már nehéz megállítani, így ritkán de előfordulhat, hogy bizonyos kerítéselemeket még a festés előtt javítani vagy akár cserélni kell.

A rozsdaátalakító szerekről bővebben talán majd egy másik bejegyzésben, de annyit megemlítenék, hogy a rozsdás foltokat a csiszolást követően egy vagy két rétegben ajánlott bekenni ezzel a szerrel. Ezt követően várjuk meg a szer beszívódását a felületbe ami kb 1-2 óra, majd következhet a festés.

Aki biztosra akar menni az használhat a rozsdaoldást követően rozsdagátló alapozót, így egy plusz védelmet adhat a felületnek. Egy másik lehetőség a rozsdás felületek védelmére, ha hammerite rozsdagátló zománcfestéket használunk amely közvetlenül a rozsdára ráfesthető lehetőleg 2 rétegben. Ennél a festéknél nem kell alapozót használni!

A hammerite festékek egy speciális dualtech eljárásnak köszönhetően vízlepergető hatásúak, így az esővíz a rozsda fő okozója csak kevés ideig marad a fém felületen.

A kerítésfestés különböző módon történhet fém felületen is.

Az első és talán a leggyakoribb, az ecsettel való felhordás, de használhatunk velúr hengert vagy akár szórópisztollyal is dolgozhatunk. A technológia kiválasztása mindig a kerítés felületének osztottságától függ. A hagyományos hálós kerítést például ecsettel ajánlott festeni. (Ami nem túl haladós munka)! Az ecsetelés és hengerezés viszont gyakran párhuzamosan is használható.

A kerítésfestéshez mindig kültéri időjárássálló zománcfestéket ajánlott használni.

A zománcfesték lehet oldószeres de akár vizes bázisú is! A festék hígítását mindig a címkén található leírást betartva végezzük. Ugyanis se a sűrű, de a túlhígított festék sem alkalmas a szép végeredmény eléréséhez. A festés munkaterülete alatt a padlót alaposan takarjuk le.

A vizes bázisú festékek hamarabb száradnak ( 2-3 óra) az oldószeres zománcfestékek teljes kiszáradásához viszont 24 óra szükséges.

Ez idő alatt lehetőleg terhelés és nedvesség ne érje a festést!

További írásaink a kerítésfestésről!

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

Facebook
Twitter
LinkedIn
lakásfelújítás kérdőív
Szavazások, tesztek, és online kérdőív!
lakásfelújítás kulisszatitkai
Támogasd a blogot a könyv letöltésével!

További blogbejegyzések:

Újévi akció 15% kedvezmény!

2022 December 30.-tól a bejegyzésben bemutatott kuponkóddal egy újévi akció keretében 15% kedvezménnyel tölthető le a Lakásfelújítás kulisszatitkai e-book a google play áruház oldaláról. Az

Tovább olvasom »
Nagyszerű ez a blog. Már régóta próbáltam hasonló szakmai tanácsokat, leírásokat keresni. Köszönet a pontos és egyben egyszerűen érthető iránymutatásokért.
F. Béláné
Olvasó

1000 otthon magazinblog Ötletes hasznos tippek felújításhoz!

nap
óra
perc
másodperc
Ma van az 1000 otthon blog 5. születésnapja!
Scroll to Top
Megszakítás