Kerítésfestés 2. rész. - 1000 otthon magazinblog

Kerítésfestés 2. rész.

A fa kerítésfestés már egy előző bejegyzésben terítéken volt, így most a fém kerítésekről olvashattok.

Fém felületek festésénél a szokásos csiszolás és portalanítás mellett a rozsdaeltávolítással is foglalkoznunk kell. A festékboltokban különböző rozsdaátalakító szereket lehet beszerezni erre a célra amely hatékony segítség az előkészítő munkákban. Sajnos a tapasztalat azt mutatja, ha a rozsdásodás folyamata már régen elindult, azt hosszú távon már nehéz megállítani, így ritkán de előfordulhat, hogy bizonyos kerítéselemeket még a festés előtt javítani vagy akár cserélni kell.

A rozsdaátalakító szerekről bővebben talán majd egy másik bejegyzésben, de annyit megemlítenék, hogy a rozsdás foltokat a csiszolást követően egy vagy két rétegben ajánlott bekenni ezzel a szerrel. Ezt követően várjuk meg a szer beszívódását a felületbe ami kb 1-2 óra, majd következhet a festés.

Aki biztosra akar menni az használhat a rozsdaoldást követően rozsdagátló alapozót, így egy plusz védelmet adhat a felületnek. Egy másik lehetőség a rozsdás felületek védelmére, ha hammerite rozsdagátló zománcfestéket használunk amely közvetlenül a rozsdára ráfesthető lehetőleg 2 rétegben. Ennél a festéknél nem kell alapozót használni!

A hammerite festékek egy speciális dualtech eljárásnak köszönhetően vízlepergető hatásúak, így az esővíz a rozsda fő okozója csak kevés ideig marad a fém felületen.

A kerítésfestés különböző módon történhet fém felületen is.

Az első és talán a leggyakoribb, az ecsettel való felhordás, de használhatunk velúr hengert vagy akár szórópisztollyal is dolgozhatunk. A technológia kiválasztása mindig a kerítés felületének osztottságától függ. A hagyományos hálós kerítést például ecsettel ajánlott festeni. (Ami nem túl haladós munka)! Az ecsetelés és hengerezés viszont gyakran párhuzamosan is használható.

A kerítésfestéshez mindig kültéri időjárássálló zománcfestéket ajánlott használni.

A zománcfesték lehet oldószeres de akár vizes bázisú is! A festék hígítását mindig a címkén található leírást betartva végezzük. Ugyanis se a sűrű, de a túlhígított festék sem alkalmas a szép végeredmény eléréséhez. A festés munkaterülete alatt a padlót alaposan takarjuk le.

A vizes bázisú festékek hamarabb száradnak ( 2-3 óra) az oldószeres zománcfestékek teljes kiszáradásához viszont 24 óra szükséges.

Ez idő alatt lehetőleg terhelés és nedvesség ne érje a festést!

További írásaink a kerítésfestésről!

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

Kapcsolatfelvétel velünk

az alábbi e-mail címen:

Üzenet a szerkesztőknek!

Kattints ide
lakásfelújítás kérdőív
Szavazások, tesztek, és online kérdőív!
lakásfelújítás kulisszatitkai
Támogasd a blogot a könyv letöltésével!

További blogbejegyzések:

Többfunkciós festékek.

Egy festéknél mindig előnyös ha több feladatra vagy felületre is felhasználható a többfunkciós festékek erre kínálnak megoldást. Talán furcsa hasonlat de az instant előre csomagolt

Tovább olvasom »
Nagyszerű ez a blog. Már régóta próbáltam hasonló szakmai tanácsokat, leírásokat keresni. Köszönet a pontos és egyben egyszerűen érthető iránymutatásokért.
F. Béláné
Olvasó

1000 otthon magazinblog Ötletes hasznos tippek felújításhoz!