Néhány bejegyzéssel ezelőtt már volt egy írásunk a retró otthon témában. Azonban pár hete egy kiállításon jártunk amely ötletet adott egy újabb bejegyzésre.

Szentendrén található egy kiállítás Retró Design Center néven ahol a 60-70-80-as évek lakberendezési tárgyai kerültek bemutatásra. Egy komplett lakás lett kialakítva és berendezve a korszak jellegzetes tárgyaival.

retró otthon

Itt megtekinthetőek társasjátékok és egyéb gyerekjátékok ebből az időszakból( gazdálkodj okosan, csocsó,lábbal hajtható kisautó stb…). Egy másik szobában a korszak zenéit és népszerű popzenei előadóit ismerhetjük meg bakelit lemezek borítóin. A vitrinekben a régi fényképezőgépek (pajtás, smena), rádiók, magnók, lemezjátszók,commodore számítógépek, rakéta porszívó is felsorakoznak. A lakásban eközben retró reklámok nézhetőek természetesen a kornak megfelelő tv készüléken.

szódás üveg

Egy konyha is kialakításra került ahol a szifonos szódás üveg, a szamovár és régi hűtőszekrény mellett, sok régi tányér és berendezési tárgy is található.

Az ötletesen kialakított retró otthon bejárása közben sok már elfeledett régi emlék került felszínre bennünk és a hallottak alapján a többi látogatóban egyaránt.

Amennyiben a lakásban körülnéztünk, a kertben folytathatjuk a barangolást ahol a korszak népszerű autóiból is több megtekinthető, sőt egy Ikarusz busz belső tereibe is benézhetünk. Egy korabeli újságos bodé és telefonfülke is érdekes látványt nyújt a járművek között. A kiállított autókból néhányba be is ülhetünk egy fotó erejéig, ezért a felnőtteknek és a gyermekeknek is egyaránt érdekes élményt nyújt a gyűjtemény.

Ikarusz busz

A járművek szép felújított állapotban vannak!

De itt még mindig nincs vége, mert befejezésül a pincében is megnézhetünk néhány retró tárgyat: régi tárcsás telefon, autó és motor alkatrészek, régi benzines kannák. Motorkerékpárok is sorakoznak: Riga, Jawa, és Babetta, valamint az egyetlen Magyar gyártású autó a puli is bemutatásra kerül.

Aki élt ebben a korszakban azoknak a régi emlékek felidézése miatt ajánljuk, aki meg csak hallott erről az időszakról azoknak egy érdekes időutazást nyújt a kiállítás megtekintése.

Bővebb információ a kiállításról!

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

Vélemény, hozzászólás?