A tapéta története a 15. és 16. századig vezethető vissza.

Már a reneszánsz korszakban is előszeretettel használták ezt a falburkolási technikát, azonban a korai tapéták anyagai még lényegesen különböztek és csak az arisztokrácia körében volt elérhető ez az otthondíszítési eljárás. Ebben a korszakban az átlagemberek számára elsődlegesen a meszelés volt az egyetlen módszer a lakás belső és külső tereinek a karbantartásához.

Az ötvenes és hatvanas évektől élénkült fel a tapéták iránti kereslet!

A hatvanas években indult a tapéták tömeges térhódítása, ami Magyarországra a házgyári lakások megjelenésével a hetvenes évek elejére tehető. A jobb módú belvárosi bérházak lakói már jóval korábban is használták a tapétákat a lakásbelső díszítéséhez. Eleinte a rostszálas és a papír alapú tapéták voltak népszerűek. A kesztölci tapétagyár volt a legismertebb gyártó kis hazánkban, de ez mellett néhány főképp kelet európai gyártó termékei is néha elérhetőek voltak.

A panellakások nagyot lendítettek a tapéta tömeges elterjedésében.

A nagy virágmintás tapétákra talán sokan emlékeznek még ebből az időszakból. Ez a stílus manapság retró néven egyre gyakrabban ma is újra előkerül.

A különböző tapétafajtákról már írtunk itt a blogon így részletesen már nem térnék ki a különböző irányzatokra, de a fűrészporos tapétát azért megemlíteném. Ez a tapétafajta kavarta talán a legnagyobb hullámot a tapéták állóvizén. Bár sokan felednék és nem szeretik, de ha csökkent is a népszerűsége ma is megtalálható a lakásbelsőkben. A régi poszterek is új formában fotótapéta néven kerültek be a mai köztudatban. Látható, hogy nincs új a nap alatt csak az elnevezés változik. A nyomtatás és az anyag minősége természetesen nagy mértékben javult ezeknél a termékeknél.

Az irodák belső tereiben a kicsivel drágább de nagyon jó minőséget képviselő üvegszálas tapéták léptek az első helyre a 90-es években. Az irodák mellett lakásokban is jól alkalmazhatóak az üvegszálas tapéták főképp repedt falaknál előnyös használatuk.

Számos előnye mellett a tartósságát emelnénk ki, ugyanis egy szakszerűen kivitelezett üvegszálas tapéta akár 20-30 évet is kibír a falon!

tapéta választás

Ez a tapéta is az átfesthető kategóriába tartozik így az elkoszolódást követően több alkalommal is átfesthető.

A mai belső terekben a tapéták anyaghasználata is elég széles skálán mozog: így a sima papírtapétától, a vastag vinil, a habosított, és rostszálas mellett számtalan anyagú tapéta beszerezhető. A színek és minták is több ezer lehetőséget nyújtanak a falaink dekorálásához, így aki a falfestést felváltaná vagy kiegészítené mindenképp érdemes tájékozódnia a tapéták világában.

A barkácsáruházak igazán széles kínálattal rendelkeznek, de aki egyedibb vagy luxus tapétára vágyik speciális katalógusokból is rendelhet. A mai lakberendezési magazinok képein már akár fürdőszobákban is találkozhatunk tapétázott felületekkel, amely régen elképzelhetetlen volt.

További írásaink a tapéta témájában.

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

Vélemény, hozzászólás?