A szigetelés kivitelezése elsősorban a kültéri feladatok közé sorolható, de vannak kivételek.

A drága energiaszámlákat látva nem csoda, ha sokan elgondolkodnak az otthonuk fűtésének hatékonyságán. Ez a fő ok amiért előtérbe kerültek napjainkban a különböző szigetelési megoldások.

Az épületek homlokzati falának belső felületének szigetelése szakmai körökben kényes kérdésnek számít. Ennek okai jogosak mert az ilyen falaknál valóban gyakori jelenség a penészedés és egyéb okokból sem kedvező ha szigeteléssel terheljük.

szigetelés belső térben

A bejegyzés elején mi is kihangsúlyoznánk, hogy a külső homlokzati szigetelés a leghatékonyabb megoldás, amennyiben a lakásunk hőszigetelése a fő szempont.

A hangszigetelésre belső térben is több eredményes technológia alkalmazható pl: hangszigetelő lapok felragasztása stb….

A hagyományos kültérre tervezett (hungarocell vagy kőzetgyapot) szigetelés felragasztása belső térben nem ajánlott!

Internetes fórumokon és a való életben is találkozni elképzelésekkel ahol a kültéri szigetelést alkalmazzák belső térben. Ez szakmailag helytelen és lehet hogy rövid távon eredményesnek tűnik, de a falainknak nem tesz jót ha ezt a módszert válasszuk.

Azonban sok helyen nincs lehetőség a kültéri falak szigetelésére, viszont érezzük valamilyen szigetelést igényelne az épület.

Ilyenkor nyújtanak megoldást a kifejezetten beltérre tervezett szigetelő lapok!

Sok energetikai szakértő még ezt a megoldást is ellenzi és semmilyen belső csak a kültéri szigetelést javasolja! Viszont sajnos sok helyen az egyetlen lehetőség a belső szigetelés marad.

Nagyobb társasházaknál a magas költség miatt, a műemlék épületeknél meg a homlokzati díszek megőrzése szempontjából körülményes a kültéri szigetelés kivitelezése. A hőszigetelés elsődleges előnye az energiatakarékosság amire mindenhol szükség lenne, így ezekben az otthonokban is lehetőséget kell nyújtani valamilyen szigetelési megoldásra.

Beltéri mennyezeti szigetelés.

Hatékonyságban sajnos a beltéri szigetelési technikák lemaradnak a kültéri megoldásoktól. Ennek fő oka, hogy hely hiányában vékonyabb szigetelő rétegekkel számolhatunk belső térben. A beltéri szigetelő lapok és a szigetelő tapéták vastagsága csak töredéke egy kültéri szigetelőpanelnek, viszont ezekkel is valamennyi energiát megtakaríthatunk.

A kültéri vastag szigetelőlapoknak a beltéri oldalfalakra való felragasztásakor több problémával is szembe fogunk találkozni, amennyiben ezt a megoldást alkalmaznánk otthonunk falaira:

  1. a beltéri szigetelés sokat elvesz a hasznos belső térből,

2. a konvektorok, radiátorok és csövek is útban lesznek a felragasztásnál,

3. a szegőlécet is újra kell majd ragasztani,

4. valamint az ablakok nyitódását is akadályozhatják.

A belső szigetelés egy új módja ha szigetelő festéket használunk!

A szigetelőfestéket még nem teszteltük!

A szigetelő festék mellett egy másik megoldás a beltéri xps szigetelő lapok felragasztása a hideg falakra.

Ezt a technológiát mi is kipróbáltuk és valóban eredményes. 3 éve lettek felragasztva és amitől féltünk a penész nem jelent meg a felületen, valamint mindenhol stabilan bírja a ragasztás. Mi fűrészporos tapétával burkoltuk be a szigetelő lapokat, de aki simán festeni szeretné azoknak a felragasztást követően ajánlott egy réteg üvegfátyol felragasztása is mielőtt átfestené.

Természetesen sok függ a falfelülettől és a körülményektől ezért nem lehet garantálni, hogy mindenhol hosszú távon jól teljesít ez a szigetelési megoldás.

Jó tanács!

A szigetelt falaknál kiemelten fontos a helyiség folyamatos szellőztetése téli időszakban is a penészedés elkerülése érdekében. Ahol párás a levegő ott egy páraelszívó berendezés is jó szolgálatot tehet.

Kisebb és nagyobb barkácsboltokban is megvásárolhatóak az xps szigetelőlapok. Felragasztásukhoz ideálisak az őszi a tavaszi és az enyhébb nyári napok.

További energiatakarékos tanácsok!

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

Vélemény, hozzászólás?