Szigetelés belső térben.

A szigetelés kivitelezése elsősorban a kültéri feladatok közé sorolható, de vannak kivételek.

A drága energiaszámlákat látva nem csoda, ha sokan elgondolkodnak az otthonuk fűtésének hatékonyságán. Ez a fő ok amiért előtérbe kerültek napjainkban a különböző szigetelési megoldások.

Az épületek homlokzati falának belső felületének szigetelése szakmai körökben kényes kérdésnek számít. Ennek okai jogosak mert az ilyen falaknál valóban gyakori jelenség a penészedés és egyéb okokból sem kedvező ha szigeteléssel terheljük.

szigetelés belső térben

A bejegyzés elején mi is kihangsúlyoznánk, hogy a külső homlokzati szigetelés a leghatékonyabb megoldás, amennyiben a lakásunk hőszigetelése a fő szempont.

A hangszigetelésre belső térben is több eredményes technológia alkalmazható pl: hangszigetelő lapok felragasztása stb….

A hagyományos kültérre tervezett (hungarocell vagy kőzetgyapot) szigetelés felragasztása belső térben nem ajánlott!

Internetes fórumokon és a való életben is találkozni elképzelésekkel ahol a kültéri szigetelést alkalmazzák belső térben. Ez szakmailag helytelen és lehet hogy rövid távon eredményesnek tűnik, de a falainknak nem tesz jót ha ezt a módszert válasszuk.

Azonban sok helyen nincs lehetőség a kültéri falak szigetelésére, viszont érezzük valamilyen szigetelést igényelne az épület.

Ilyenkor nyújtanak megoldást a kifejezetten beltérre tervezett szigetelő lapok!

Sok energetikai szakértő még ezt a megoldást is ellenzi és semmilyen belső csak a kültéri szigetelést javasolja! Viszont sajnos sok helyen az egyetlen lehetőség a belső szigetelés marad.

Nagyobb társasházaknál a magas költség miatt, a műemlék épületeknél meg a homlokzati díszek megőrzése szempontjából körülményes a kültéri szigetelés kivitelezése. A hőszigetelés elsődleges előnye az energiatakarékosság amire mindenhol szükség lenne, így ezekben az otthonokban is lehetőséget kell nyújtani valamilyen szigetelési megoldásra.

Beltéri mennyezeti szigetelés.

Hatékonyságban sajnos a beltéri szigetelési technikák lemaradnak a kültéri megoldásoktól. Ennek fő oka, hogy hely hiányában vékonyabb szigetelő rétegekkel számolhatunk belső térben. A beltéri szigetelő lapok és a szigetelő tapéták vastagsága csak töredéke egy kültéri szigetelőpanelnek, viszont ezekkel is valamennyi energiát megtakaríthatunk.

A kültéri vastag szigetelőlapoknak a beltéri oldalfalakra való felragasztásakor több problémával is szembe fogunk találkozni, amennyiben ezt a megoldást alkalmaznánk otthonunk falaira:

  1. a beltéri szigetelés sokat elvesz a hasznos belső térből,

2. a konvektorok, radiátorok és csövek is útban lesznek a felragasztásnál,

3. a szegőlécet is újra kell majd ragasztani,

4. valamint az ablakok nyitódását is akadályozhatják.

A belső szigetelés egy új módja ha szigetelő festéket használunk!

A szigetelőfestéket még nem teszteltük!

A szigetelő festék mellett egy másik megoldás a beltéri xps szigetelő lapok felragasztása a hideg falakra.

Ezt a technológiát mi is kipróbáltuk és valóban eredményes. 3 éve lettek felragasztva és amitől féltünk a penész nem jelent meg a felületen, valamint mindenhol stabilan bírja a ragasztás. Mi fűrészporos tapétával burkoltuk be a szigetelő lapokat, de aki simán festeni szeretné azoknak a felragasztást követően ajánlott egy réteg üvegfátyol felragasztása is mielőtt átfestené.

Természetesen sok függ a falfelülettől és a körülményektől ezért nem lehet garantálni, hogy mindenhol hosszú távon jól teljesít ez a szigetelési megoldás.

Jó tanács!

A szigetelt falaknál kiemelten fontos a helyiség folyamatos szellőztetése téli időszakban is a penészedés elkerülése érdekében. Ahol párás a levegő ott egy páraelszívó berendezés is jó szolgálatot tehet.

Kisebb és nagyobb barkácsboltokban is megvásárolhatóak az xps szigetelőlapok. Felragasztásukhoz ideálisak az őszi a tavaszi és az enyhébb nyári napok.

További energiatakarékos tanácsok!

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

Facebook
Twitter
LinkedIn
lakásfelújítás kérdőív
Szavazások, tesztek, és online kérdőív!
lakásfelújítás kulisszatitkai
Támogasd a blogot a könyv letöltésével!

További blogbejegyzések:

Újévi akció 15% kedvezmény!

2022 December 30.-tól a bejegyzésben bemutatott kuponkóddal egy újévi akció keretében 15% kedvezménnyel tölthető le a Lakásfelújítás kulisszatitkai e-book a google play áruház oldaláról. Az

Tovább olvasom »
Nagyszerű ez a blog. Már régóta próbáltam hasonló szakmai tanácsokat, leírásokat keresni. Köszönet a pontos és egyben egyszerűen érthető iránymutatásokért.
F. Béláné
Olvasó

1000 otthon magazinblog Ötletes hasznos tippek felújításhoz!

nap
óra
perc
másodperc
Ma van az 1000 otthon blog 5. születésnapja!
Scroll to Top
Megszakítás