A karácsony hangulatának fontos része a karácsonyfa.

A karácsony egy keresztény alapokon álló ünnep amely Jézus Krisztus születésére emlékezik. Azonban manapság messzire elkanyarodott a karácsony az eredeti céljától. Az elsődleges ami mindannyiunkban a karácsony szó hallatán eszébe jut az ajándékozás. Ami egy jó szokás mert adni és kapni is jó!

A mai karácsonyi vásárokat látva, gyakran csak a rohanás és a céltalan költekezés a jellemző. Sok szokás és szimbólum is kapcsolódott ehhez az ünnephez, az egyik a számtalan közül a fenyőfa amit karácsonyfa néven hívunk.

1000 otthon magazinblog karácsony

Az első feljegyzések a karácsonyfáról a 16. századból Németország területéről származnak. A fenyőfa mint örökzöld növény azóta a karácsony fő szimbóluma.

A karácsonyfa az otthonunk fő dekorációja, amit 10-15 napra a lakás kiemelt helyére helyezünk.

Érdekesség! Magyarországon az első karácsonyfát 1824-ben Martonvásáron állították fel.

A karácsonyfák díszítéséhez kezdetben almát, diót mézes pogácsa formákat használtak. A karácsonyfák díszítése is sokat fejlődött és ma már nehéz lenne felsorolni az ehhez használt dekorációs kellékeket. A csúcsdísz és a különböző gömbök talán a két olyan domináns kellék amely örök hozzávaló maradt az évszázadok során.

Valamint a szaloncukor ami Magyarországra a 19. században érkezett Franciaországból. Ebben a formájában Magyar különlegességnek számít

Jókai még szaloncukkedlinek nevezte!

A szaloncukrot kezdetben kézzel készítették. A szaloncukor készítés műveletei közül a legtöbb ideig a csomagolópapír rojtozása maradt kézi készítésű. Ma már az egész gyártási folyamat automatizált. Bővebben a szaloncukorról itt olvashattok.

Régebben a karácsonyfa megvilágításához gyertyát vagy csillagszórót használtak, amit ma már tűzvédelmi okokból nem célszerű használni.

Azonban a megvilágításhoz így is több száz fajtájú lámpa között válogathatunk az üzletek polcain. (A kínai gyártok ezen a területen is jól kiélhették kreativitásukat).

A karácsonyfa típusai is különbözőek:

Mindenki más és más szempontok szerint választ. Akik kertes házban laknak vagy csak szeretnék ha a karácsonyfájuk a karácsonyi ünnepek napjait követően is élők maradnának, egy gyökeres fa vásárlása jó megoldás. Sajnos a kertészek véleményei alapján nagy százalékuk a gyökeres fáknak nem éli túl a fűtött lakásban eltöltött napokat.

Akik az előre kivágott fenyőfát vásárolják, azok választhatnak a legszélesebb kínálatból.

Vannak akik a hosszabb tűlevelű fákat kedvelik. De bármilyen fára is esik a választás próbáljunk úgy időzíteni, hogy a fát a fűtött lakásba a lehető legkésőbb helyezzük el. Ugyanis a fenyőfélék a meleget nehezen viselik és hamar hullani kezdenek.

A lakásunk mérete is nagyban befolyásolja a fenyőfa vásárlásunk méretét. Panel lakásban a belmagasság általában 2.6-2.75 cm között van így a 3 méteres fákat jobb ha nem is nézzük vásárlás közben. (Bár valószínűleg a hölgyeknek azok fognak jobban tetszeni)!

Egy kisebb karácsonyfa is lehet hangulatos!

Egyre többen választanak műfenyőt is amivel próbálják elkerülni az évente ismétlődő fenyővásárlás nehézségeit. (A férfiak valószínűleg a fenyőfa törzs faragását szeretnék felcserélni egy műfenyővel)! De ne feledjük egy műfenyő is csak akkor lesz hatékony hosszútávú lakásdísz, ha a karácsony napjai elmúltával az összes darabját gondosan elcsomagoljuk. Ellenkező esetben a következő karácsonykor sok bosszúságot okozhat, mert a hiányzó darabok miatt hiányos lesz a fánk.

Természetesen vannak már akik nem vásárolnak fenyőfát csak néhány fenyőággal idézik fel a karácsonyi hangulatot.

A karácsonyi szavazó játékunkban ti is megoszthatjátok ti melyik típusú fenyőfát szeretitek.

A kiválasztott válasz után kattintsatok a szavazok gombra.

Loading poll ...

Köszönjük a szavazatokat!

Mindenkinek kellemes karácsonyi ünnepeket kívánunk!

További hasznos tanácsunk lakásdekoráláshoz átalakításhoz.

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

Vélemény, hozzászólás?