A sorozat előző négy részében már volt szó a lakás belső tereiről, így most egy kültéri helyiség az erkély következik.

A lakás helyiségei sorozat 5. rész: Az erkély.

Az előző részek: az előszoba, a nappali, a hálószoba, és a baba szoba után most jöjjön az erkély. A régi bérházaknál is gyakori volt az erkély, különböző formában és kialakításban néhol díszített oszlopokkal. A panel házak már jóval kevesebb díszítéssel de általában erkéllyel lettek kialakítva.

Az erkélyt talán nem is nevezhetjük helyiségnek, mert a falai nyitottak de mégis fontos része az otthonunknak. A méretétől függően akár több funkcióra is jól használhatjuk egyéni igényeinkhez igazítva. A kisebb méretű erkélyek is jól használhatóak egy kis levegőzésre, de sokan a dohányzáshoz találnak benne ideális helyet.

a lakás helyiségei sorozat az erkély

Régi bérházaknál és Panel házaknál egyaránt előnyös, hogy az erkély kitekintést nyújt a környezetünkre.

Igaz néhol a kilátás nem túl idilli, de talán ott is lehet találni benne pozitív tulajdonságokat. A 70-80-as években épült panelházaknál a tervezők még próbálták az épületek közötti tereket szabadon hagyni. Azonban a manapság épülő modern lakóparkoknál már sokkal közelebb vannak az épületek. Néhol ez már zavaróan közeli!

Az erkély több funkcióra is jól használható.

Az elsődleges funkciója a nyitottság, de vannak akik nem szeretik a nyitott tereket így inkább beépítik az erkélyt. Ez ízlés dolga ezért bármelyik módját is válasszuk az erkély tereinek a kihasználása, sok új lehetőséget kínál számunkra.

Nyári napokon az erkély árnyékolásvédelmére is érdemes gondolni. Ez lehet egy alkalmilag felállított napernyő, de fix falra szerelt árnyékolástechnikai megoldások is jó lehetőségeket nyújtanak ha a tűző nap helyett egy kis árnyékos zugot szeretnénk kialakítani.

Az erkély padlóját elsődlegesen kővel ajánlott burkolni, de manapság már további kreatív lehetőségek is elérhetőek.

Az egyik tippünk a: WPC teraszburkolat ami műanyag és bambusz őrleményből készült így jól tűri az időjárás szeszélyeit.

Ezt az anyagot főként teraszok burkolásához használják, de egy kisebb erkélyhez is kiválóan felhasználható. A padlóburkolásnál mindig gondoljunk az esővíz elvezetésre! Valamint műfűvel is gyakran találkozni erkélyeken, amit a téli időszakban ajánlott felszedni. De a további három hónapban jó szolgálatot tehet.

Az erkély falainak a festéséhez vagy burkolásához is több fajta anyagot használhatunk.

Amennyiben az erkély nyitott és a festés mellett döntünk mindenképpen kültéri festéket használjunk. A külső falak általában nem olyan simák mind a beltéri falaink ezért ezek javításához kültéri glett használata ajánlott! Ahol beépített azaz közvetlen nem éri nedvesség és esetleg még fűtés is van, ott a beltéri festékek is elegendőek.

Az erkély falainak burkolásához a festés mellett további anyagokat használhatunk pl: csempe, termés és díszkövek, falpanel, a lényeg, hogy ezek az anyagok is víz és időjárás állóak legyenek.

Az erkély mellett a loggia kifejezést is gyakran hallani. A különbség abban áll, hogy az erkély kilóg a homlokzat szintjéből, azonban a loggia egy szintben van azzal. Természetesen mindkét megoldás jól használható háztartási és pihenési célokra egyaránt.

Az erkély világításával is hozzáadhatunk a kültéri hangulathoz!

Azonban a lehetőségek a beltérhez képest talán kicsivel korlátozottabbak.

További kültéri és kerti tippjeink leírásaink!

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

Vélemény, hozzászólás?