A lakás helyiségei sorozat 5. rész: az erkély.

A sorozat előző négy részében már volt szó a lakás belső tereiről, így most egy kültéri helyiség az erkély következik.

A lakás helyiségei sorozat 5. rész: Az erkély.

Az előző részek: az előszoba, a nappali, a hálószoba, és a baba szoba után most jöjjön az erkély. A régi bérházaknál is gyakori volt az erkély, különböző formában és kialakításban néhol díszített oszlopokkal. A panel házak már jóval kevesebb díszítéssel de általában erkéllyel lettek kialakítva.

Az erkélyt talán nem is nevezhetjük helyiségnek, mert a falai nyitottak de mégis fontos része az otthonunknak. A méretétől függően akár több funkcióra is jól használhatjuk egyéni igényeinkhez igazítva. A kisebb méretű erkélyek is jól használhatóak egy kis levegőzésre, de sokan a dohányzáshoz találnak benne ideális helyet.

a lakás helyiségei sorozat az erkély

Régi bérházaknál és Panel házaknál egyaránt előnyös, hogy az erkély kitekintést nyújt a környezetünkre.

Igaz néhol a kilátás nem túl idilli, de talán ott is lehet találni benne pozitív tulajdonságokat. A 70-80-as években épült panelházaknál a tervezők még próbálták az épületek közötti tereket szabadon hagyni. Azonban a manapság épülő modern lakóparkoknál már sokkal közelebb vannak az épületek. Néhol ez már zavaróan közeli!

Az erkély több funkcióra is jól használható.

Az elsődleges funkciója a nyitottság, de vannak akik nem szeretik a nyitott tereket így inkább beépítik az erkélyt. Ez ízlés dolga ezért bármelyik módját is válasszuk az erkély tereinek a kihasználása, sok új lehetőséget kínál számunkra.

Nyári napokon az erkély árnyékolásvédelmére is érdemes gondolni. Ez lehet egy alkalmilag felállított napernyő, de fix falra szerelt árnyékolástechnikai megoldások is jó lehetőségeket nyújtanak ha a tűző nap helyett egy kis árnyékos zugot szeretnénk kialakítani.

Az erkély padlóját elsődlegesen kővel ajánlott burkolni, de manapság már további kreatív lehetőségek is elérhetőek.

Az egyik tippünk a: WPC teraszburkolat ami műanyag és bambusz őrleményből készült így jól tűri az időjárás szeszélyeit.

Ezt az anyagot főként teraszok burkolásához használják, de egy kisebb erkélyhez is kiválóan felhasználható. A padlóburkolásnál mindig gondoljunk az esővíz elvezetésre! Valamint műfűvel is gyakran találkozni erkélyeken, amit a téli időszakban ajánlott felszedni. De a további három hónapban jó szolgálatot tehet.

Az erkély falainak a festéséhez vagy burkolásához is több fajta anyagot használhatunk.

Amennyiben az erkély nyitott és a festés mellett döntünk mindenképpen kültéri festéket használjunk. A külső falak általában nem olyan simák mind a beltéri falaink ezért ezek javításához kültéri glett használata ajánlott! Ahol beépített azaz közvetlen nem éri nedvesség és esetleg még fűtés is van, ott a beltéri festékek is elegendőek.

Az erkély falainak burkolásához a festés mellett további anyagokat használhatunk pl: csempe, termés és díszkövek, falpanel, a lényeg, hogy ezek az anyagok is víz és időjárás állóak legyenek.

Az erkély mellett a loggia kifejezést is gyakran hallani. A különbség abban áll, hogy az erkély kilóg a homlokzat szintjéből, azonban a loggia egy szintben van azzal. Természetesen mindkét megoldás jól használható háztartási és pihenési célokra egyaránt.

Az erkély világításával is hozzáadhatunk a kültéri hangulathoz!

Azonban a lehetőségek a beltérhez képest talán kicsivel korlátozottabbak.

További kültéri és kerti tippjeink leírásaink!

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

Facebook
Twitter
LinkedIn
lakásfelújítás kérdőív
Szavazások, tesztek, és online kérdőív!
lakásfelújítás kulisszatitkai
Támogasd a blogot a könyv letöltésével!

További blogbejegyzések:

Nagyszerű ez a blog. Már régóta próbáltam hasonló szakmai tanácsokat, leírásokat keresni. Köszönet a pontos és egyben egyszerűen érthető iránymutatásokért.
F. Béláné
Olvasó

1000 otthon magazinblog Ötletes hasznos tippek felújításhoz!

nap
óra
perc
másodperc
Ma van az 1000 otthon blog 5. születésnapja!
Scroll to Top
Megszakítás