Ebben a bejegyzésben részletesen bemutatjuk.

Hogyan csináljunk újra fehéret a barna tokokból?

A kilencvenes években nagy divatja volt az ajtók és ablakok tokjait cell barnával átfesteni, ami manapság már divatjamúlt és nem túl esztétikus hatást kelt egy lakásbelsőben.

Az ajtótokok és ablakok festésénél is mindig a csiszolás az első lépés. Ezt végezhetjük kézi vagy gépi technológiával. Rossz állapotú felületeknél 80-as csiszolópapírt vagy vásznat használjunk ehhez a munkafolyamathoz.

„A kilencvenes években mindenki mázolt.” Barnával mázolt! (Majka után szabadon).

Ahol a régi festékrétek pattogzik ott ajánlott azt festékmaró folyadékkal vagy hőlégfúvóval eltávolítani. Jobb állapotú tokoknál elegendő egy 100-as csiszolóvászonnal átcsiszolni az alapozás előtt. A javítást és simitást igényló tokoknál a gitteléssel folytathatjuk a munkát a csiszolás és portalanítást követően.

A gittelés mélységétől függően különböző gitteket használjunk. Kisebb felületi hibákra elegendő bármelyik vizes vagy oldószeres bázisú simitótapasz. A mélyebb hibákat ajánlott két komponensü gittel javítani. A gittelést követően is fontos csiszolni majd portalanítani, mert csak így lesz szép egyenletes, és sima a felületünk az alapozáshoz.

Barna ajtótokoknál a legtöbb esetben 3 réteggel számoljunk mire újra fehér lesz a felületünk.

Ez oldószeres festékeknél általában két réteg alapozást és egy réteg zománc festést takar. Azonban vízzel hígítható anyagoknál előfordulhat, hogy célszerübb egy alap és két fedő zománcfestés. Oldószeres festékeknél a száradási idő hosszabb így ezzel is érdemes számolni!

Amennyiben a két réteg felhordása után egyöntetű fehér lett a felületünk természetesen nincs szükség egy harmadik rétegre.

A festéket felhordhatjuk ecsettel, hengerrel, de akár szorással is. A leggyakoribb az ecset és a henger használata a tokok festéséhez. Az alapozáshoz és fedőfestéshez is pontosan beállítot festékre lesz szükségünk, ezért mindig tartsuk be a gyártó erre vonatkozó utasításait. A vízes alapozók és zománcok általában nem igényelnek hígítást, de vannak márkák ahol előfordulhat, hogy egy kis hígítás megengedett.

Mindkét tipusnak vannak előnyei és hátrányai egyaránt amit már egy előző bejegyzésben összefoglaltunk.

Az ajtótokok barnából fehérre visszaállítása nem bonyolult, ügyesebbek akár házilag is elvégezhetik!

A festést követően kiemelten vigyázzunk a tokokra mert sérülések esetén nagyon csúnya amikor az régi barna felületek előbukkannak!

További hasznos tanácsok a felújítás munkáihoz!

Írta és szerkesztette: Fehér B. István