A nyolcvanas évek végén szakmunkás tanulóként még volt szerencsém részt venni a panelházak építésében, így ebből a nézőpontból is kicsit megismerhetem ezeket az épületeket.

A lakótelepi épületek daruval történő szerkezeti elemeinek az építését követően, következtek a szakipari munkák, amit sokszor fiatal tanulókkal és katonákkal kiegészülve végeztek el. Fiatal tanulóként én is részt vettem például a gazdagréti lakótelep építésében.

Újpalota: Késmárk utca 3. Fiatal tanulók az építkezésen.

A munkákhoz szükséges raktárokat logikusan általában a földszinti lakásokból alakították ki, így a nehéz anyagokat csak kisebb távolságokra kellett szállítani. Ahol volt rá hely és lehetőség az épületek mellett alkalmi barakkokban csináltak öltözőket a munkások számára. De gyakran a munkások az épülő panelházakban ebédeltek, ezért nem volt csoda amikor ezeknek a lakásoknak a későbbi felújításánál sörös üvegek kerültek elő a kádakat eltakaró vaslemezek mögött. A w.c hátfala mögötti csövek között is biztos sokan találtak érdekes múltbéli emlékeket.

panelházak építése
Székesfehérvár Semmelweis Ignác (Kovács Sándor) utca az Ősz (Kun Béla) utca felé nézve. Balra a 13-21. számú panelház építkezése.

A panelházak építése rengeteg szakmunkásnak biztosított megélhetést abban az időben.

panelházak építése
Újpalota Nyírpalota (Hevesi Gyula) út 71., a víztoronyház építkezése. Ma is ez a legmagasabb panel lakóház Budapesten!

Akkor még voltak állami építőipari vállalatok: 21. 23. 43. számú stb….

A fiatal tanulók gyakran összefirkálták a falakat még festés vagy tapétázás előtt aminek nyomaival már én is többször találkoztam. Valamint a falakon egy felújítás során az üzemi minőség ellenőrök MEÓS-ok régi pecsétnyomai is néha előkerülnek.

A paneltömbök falai nem voltak túl simák és akkoriban még nem álltak rendelkezésre olyan jó minőségű glett anyagok mint manapság. Talán ebből kifolyólag lett a legtöbb lakás tapétázva, amely némiképp elfedte a fal egyenletlenségeit.

panelházak építése
Budapest XI. a Menyecske utcai (ma Őrmezei) Általános Iskola és a Kérő utca házsorának építkezése a Neszmélyi út felől nézve.

A lakásokban általában egy alap konyhai és előszobai beépített szekrény is kialakításra került. Ezeknek a szekrényeknek az ajtajai egységes méretben készültek.

Érdekesség! Így fordulhatott elő, hogy aki sérülés miatt a lakás átvételnél esetleg reklamált egy másik lakásból vitték át a sérülésmentes ajtót, ezzel elhárítva a problémát.

A sérült ajtó meg átkerült egy másik lakásba. Aki a végére maradt és nem panaszkodott az saját kezűleg oldhatta meg a javítást, sok esetben egy matricával eltakarva, vagy öntapadós tapétával.

A panelházak két nagy ellensége!

  1. a tűz
  2. és a víz

Ugyanis egy emeleti tűz a fölötte lakó lakásokban is dominó szerűen nagy károkat okoz.

A víz meg lefelé teszi ugyanezt akár 5-6 emeletet is szétáztatva.

Mindkét káreset nyomait nehéz eltüntetni, ezt tapasztalatból is alátámaszthatom.

Sok panelház régi iszapos mocsaras később feltöltött területre épült ezekből is adódtak kezdetben problémák: patkányok, egerek formájában. Van egy ismerősöm aki a 4. emeleten lakik és a w.c kagylóban találkozott egy élő egérrel. Az esemény mély nyomot hagyott benne ezért, azóta is minden használat után lehajtja a wc ülőke teli lapját.

Hosszasan lehetne még sorolni a panelházak hátrányait….
panelházak építése
A Pécsi magasház amely több évig üresen állt, és néhány éve elbontásra került.

A másik gyakori kérdés ezekkel a házakkal kapcsolatban: Hány évet bírnak ki? ( Kényes kérdés)!

Ezt a kort ma már több épület is elérte és egyre több külső homlokzati felújítást is kapott. A jelenlegi álláspont szerint még 30-40 évet kibírnak, de hozzáteszem én nem vagyok statikus és csak a témában összegyűlt adatokra hivatkozom.

Tudomásom szerint az építéskor megállapított tervezett életkor 50 év volt a panel épületekre.

További írásaink a panelházak témájában:

Közel 50 év a panelházak árnyékában. Egy panellakó vallomása a lakótelepi életről.

Régi képek a lakótelepekről.

Írta és szerkesztette: Fehér B. István ( Több mint 30 év gyakorlattal az építőipari kivitelezés területén).