Festés, mázolás munkái közben több kérdéssel is szembe kerülünk majd, amelyre nem árt ha felkészülünk.

lakásfelújítás

A leggyakoribb kérdések:

1. Hány réteggel számoljunk falfestésnél?

Egy jó minőségű falfestékkel általában 2 réteggel kell átfestenünk a falat. Amennyiben a festést megelőzően a teljes fal glettelve lett a három rétegre is szükség lehet.

2. A maradék festék mennyi ideig áll el?

A festésből megmaradt már hígított festéket, soha ne öntsük vissza a még hígítatlan festékbe. Ugyanis a már vízzel hígított festék csak néhány hétig áll el, de a sűrű falfesték akár egy évig is felhasználható. További hasznos tanácsok a festéktárolásról.

3. Hogyan tároljuk a maradék falfestéket?

A festést követően érdemes felcímkézni a maradék festéket, melyre a dátumot írjuk rá, így a későbbiek folyamán segítségünkre lesz mennyi ideje használtuk utoljára. A festéket minden esetben száraz hűvös helyen tároljuk középhőmérsékleten, és ne tegyük ki tűző napra, vagy 5 fok alatti hőmérsékletre. A festéket mindig alaposan zárjuk le és így tároljuk!

4. Milyen arányban hígítsuk a falfestéket?

Mindig tartsuk be a gyártó által ajánlott hígítási arányokat. Nagyon változó a festékek hígítása, ezért nem lehet egy általános minden festékre vonatkozó hígítási tanácsot adni. A túlhígítás sok gondot okozhat festés közben, ezért érdemes tájékozódni.

5. Mit tegyünk ha szemcsék kerültek a festékbe?

A szemcsék eltüntetése a festékekből egy harisnyán való átszűréssel egyszerűen megoldható.

6. Milyen szerszámot használjunk a falfestéshez?

A mai diszperziós festékekhez egy teddy hengerre és egy jó minőségű ecsetre lesz szükségünk. Ha sima falat festünk rövid szőrű teddy hengerrel szebb eredményt érhetünk el. Fűrészporos tapétához a hosszabb szőrű teddy henger az ideális, mert az jobban eléri a fűrészpor szemcsék közötti részeket.

7. Fa felületek mázolásánál hány réteggel számoljunk?

Fa felületeknél is 2 réteg az ideális amely egy alapozó és egy fedő zománcfestéket takar. Vizes bázisú festékeknél gyakran az alapozást követően 2 fedő rétegre is szükség lehet.

8. Hogyan távolítsuk el a régi zománcfestéket?

A régi láthatóan pattogzó olajfestéket mindenképpen szükséges eltávolítani. Ennek két fő módja van: Festéklemaró szerek használatával, vagy égetéssel. amelyről már egy bejegyzésben részletesen írtam.

További hasznos ötletek festéshez mázoláshoz!

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

Vélemény, hozzászólás?