Gyakori kérdések a festés mázolás témájában.

Festés, mázolás munkái közben több kérdéssel is szembe kerülünk majd, amelyre nem árt ha felkészülünk.

lakásfelújítás

A leggyakoribb kérdések:

1. Hány réteggel számoljunk falfestésnél?

Egy jó minőségű falfestékkel általában 2 réteggel kell átfestenünk a falat. Amennyiben a festést megelőzően a teljes fal glettelve lett a három rétegre is szükség lehet.

2. A maradék festék mennyi ideig áll el?

A festésből megmaradt már hígított festéket, soha ne öntsük vissza a még hígítatlan festékbe. Ugyanis a már vízzel hígított festék csak néhány hétig áll el, de a sűrű falfesték akár egy évig is felhasználható. További hasznos tanácsok a festéktárolásról.

3. Hogyan tároljuk a maradék falfestéket?

A festést követően érdemes felcímkézni a maradék festéket, melyre a dátumot írjuk rá, így a későbbiek folyamán segítségünkre lesz mennyi ideje használtuk utoljára. A festéket minden esetben száraz hűvös helyen tároljuk középhőmérsékleten, és ne tegyük ki tűző napra, vagy 5 fok alatti hőmérsékletre. A festéket mindig alaposan zárjuk le és így tároljuk!

4. Milyen arányban hígítsuk a falfestéket?

Mindig tartsuk be a gyártó által ajánlott hígítási arányokat. Nagyon változó a festékek hígítása, ezért nem lehet egy általános minden festékre vonatkozó hígítási tanácsot adni. A túlhígítás sok gondot okozhat festés közben, ezért érdemes tájékozódni.

5. Mit tegyünk ha szemcsék kerültek a festékbe?

A szemcsék eltüntetése a festékekből egy harisnyán való átszűréssel egyszerűen megoldható.

6. Milyen szerszámot használjunk a falfestéshez?

A mai diszperziós festékekhez egy teddy hengerre és egy jó minőségű ecsetre lesz szükségünk. Ha sima falat festünk rövid szőrű teddy hengerrel szebb eredményt érhetünk el. Fűrészporos tapétához a hosszabb szőrű teddy henger az ideális, mert az jobban eléri a fűrészpor szemcsék közötti részeket.

7. Fa felületek mázolásánál hány réteggel számoljunk?

Fa felületeknél is 2 réteg az ideális amely egy alapozó és egy fedő zománcfestéket takar. Vizes bázisú festékeknél gyakran az alapozást követően 2 fedő rétegre is szükség lehet.

8. Hogyan távolítsuk el a régi zománcfestéket?

A régi láthatóan pattogzó olajfestéket mindenképpen szükséges eltávolítani. Ennek két fő módja van: Festéklemaró szerek használatával, vagy égetéssel. amelyről már egy bejegyzésben részletesen írtam.

További hasznos ötletek festéshez mázoláshoz!

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

Facebook
Twitter
LinkedIn
lakásfelújítás kérdőív
Szavazások, tesztek, és online kérdőív!
lakásfelújítás kulisszatitkai
Támogasd a blogot a könyv letöltésével!

További blogbejegyzések:

Újévi akció 15% kedvezmény!

2022 December 30.-tól a bejegyzésben bemutatott kuponkóddal egy újévi akció keretében 15% kedvezménnyel tölthető le a Lakásfelújítás kulisszatitkai e-book a google play áruház oldaláról. Az

Tovább olvasom »
Nagyszerű ez a blog. Már régóta próbáltam hasonló szakmai tanácsokat, leírásokat keresni. Köszönet a pontos és egyben egyszerűen érthető iránymutatásokért.
F. Béláné
Olvasó

1000 otthon magazinblog Ötletes hasznos tippek felújításhoz!

nap
óra
perc
másodperc
Ma van az 1000 otthon blog 5. születésnapja!
Scroll to Top
Megszakítás