Egy jól kiválasztott tapéta hosszú távon díszítheti otthonunk falait.

Azonban sok dologra kell figyelni az előzetes tervezésnél még vásárlás előtt.

tapéta választás

A tapéta hatékony kiegészítője lehet a lakásunknak, ezért felújításnál érdemes terveznünk vele. Sokan nem szeretik, de például panel lakások falaira még mindig az egyik legjobb megoldás lehet.

Amennyiben a tapétázás mellett döntünk, az első hogy kiszámoljuk mennyi tapétára lesz szükségünk.

Mennyezet tapétázásnál egyszerű a számolás, a szoba szélességét megszorozzuk a hosszúsággal, az így megkapott végeredmény lesz a tapétázandó felület. A vágások miatt 10 %-ot mindig számoljunk hozzá a fent elért eredményhez. Mennyezetekre általában a fűrészporos tapéta a legjobb választás, amit még két rétegben szükséges átfesteni diszperziós falfestékkel. A mennyezet tapétázását bízzuk szakemberre mert nagy szaktudást igénylő munka!

Pl: egy 4 méter hosszú és 3 méter széles szobánál 12 m2 a tapétázandó felület, ha hozzáadjuk a 10%-ot 13 m2 lesz a szükséges tapéta mennyiség.

Oldalfalaknál az ajtók és ablakok egy kicsit megnehezítik a számolást!

Haladjunk falanként az oldalfalaink kiszámolásában.

Egy 4 méter hosszú szobánál a két fal azonos méretű így  csak egyszer kell kiszámolni a felületet majd azt szorozzuk meg kettővel.

Pl: Egy 2,7cm es belmagasságnál a számítás: 4 méter hossz szorozva 2.7 = 10.8 négyzetméter. Ezt szorozzuk meg kettővel mert két ilyen falunk van.

A két fal tapétázandó felülete így: 21.6 négyzetméter lesz. Ebből vonjuk ki az ajtók és ablakok területét.

Pl: egy darab ajtónk van a két falon ez 0.9méter széles és x 2.1 magasságú = 1,89 négyzetméter ezt vonjuk ki a fenti 21.6 négyzetméterből az eredmény 19,71 lett.

Számoljuk ki a két 3 méteres falat is a fenti módszerrel.

Pl: 3 méter szélesség x 2.7 méter magasság = 8,1 szorozva kettővel 16.2 négyzetméter amiből lejön  1 db ablak, ami 1,5 méter széles és 1,5 méter magas azaz 3 négyzetméter. A végeredmény 13.2 négyzetméter. Ezt követően adjuk össze a hosszú falaink és a rövidebb falaink felületét.

19,71 + 13,2 = 32.9 négyzetméter adjuk hozzá a 10 %-ot így 36 négyzetméter tapétát szükséges beszereznünk. Bizonyos tapétáknál előfordulhat hogy kevés lesz a 10 % rászámolása ezért a tapétaboltban jelezzük mennyi a pontosan kiszámított felületünk.

A tapétaboltokban a leggyakoribb a 10 méter hosszúságú tekercs, amelynek a szélessége 53 cm. Így egy tekercs pontosan 5,3 négyzetméterre elegendő.

A fűrészporos tapéták hosszúsága általában: 33.5 méter, de van 30 méter hosszú is így ezzel kalkuláljunk.

36 négyzetmétert számoltunk ezért ezt osszuk meg az 5.3 négyzetméterrel = 6,79 ilyen esetben mindig felfelé kerekítsünk tehát 7 tekercs tapétára lesz szükségünk az oldalfalaink tapétázásához.

a lakásfelújítás kulisszatitkai

A bejegyzés folytatása.

További írások a tapétákról.

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

Vélemény, hozzászólás?