Tapéta vásárlási tanácsok.

Egy jól kiválasztott tapéta hosszú távon díszítheti otthonunk falait.

Azonban sok dologra kell figyelni az előzetes tervezésnél még vásárlás előtt.

tapéta választás

A tapéta hatékony kiegészítője lehet a lakásunknak, ezért felújításnál érdemes terveznünk vele. Sokan nem szeretik, de például panel lakások falaira még mindig az egyik legjobb megoldás lehet.

Amennyiben a tapétázás mellett döntünk, az első hogy kiszámoljuk mennyi tapétára lesz szükségünk.

Mennyezet tapétázásnál egyszerű a számolás, a szoba szélességét megszorozzuk a hosszúsággal, az így megkapott végeredmény lesz a tapétázandó felület. A vágások miatt 10 %-ot mindig számoljunk hozzá a fent elért eredményhez. Mennyezetekre általában a fűrészporos tapéta a legjobb választás, amit még két rétegben szükséges átfesteni diszperziós falfestékkel. A mennyezet tapétázását bízzuk szakemberre mert nagy szaktudást igénylő munka!

Pl: egy 4 méter hosszú és 3 méter széles szobánál 12 m2 a tapétázandó felület, ha hozzáadjuk a 10%-ot 13 m2 lesz a szükséges tapéta mennyiség.

Oldalfalaknál az ajtók és ablakok egy kicsit megnehezítik a számolást!

Haladjunk falanként az oldalfalaink kiszámolásában.

Egy 4 méter hosszú szobánál a két fal azonos méretű így  csak egyszer kell kiszámolni a felületet majd azt szorozzuk meg kettővel.

Pl: Egy 2,7cm es belmagasságnál a számítás: 4 méter hossz szorozva 2.7 = 10.8 négyzetméter. Ezt szorozzuk meg kettővel mert két ilyen falunk van.

A két fal tapétázandó felülete így: 21.6 négyzetméter lesz. Ebből vonjuk ki az ajtók és ablakok területét.

Pl: egy darab ajtónk van a két falon ez 0.9méter széles és x 2.1 magasságú = 1,89 négyzetméter ezt vonjuk ki a fenti 21.6 négyzetméterből az eredmény 19,71 lett.

Számoljuk ki a két 3 méteres falat is a fenti módszerrel.

Pl: 3 méter szélesség x 2.7 méter magasság = 8,1 szorozva kettővel 16.2 négyzetméter amiből lejön  1 db ablak, ami 1,5 méter széles és 1,5 méter magas azaz 3 négyzetméter. A végeredmény 13.2 négyzetméter. Ezt követően adjuk össze a hosszú falaink és a rövidebb falaink felületét.

19,71 + 13,2 = 32.9 négyzetméter adjuk hozzá a 10 %-ot így 36 négyzetméter tapétát szükséges beszereznünk. Bizonyos tapétáknál előfordulhat hogy kevés lesz a 10 % rászámolása ezért a tapétaboltban jelezzük mennyi a pontosan kiszámított felületünk.

A tapétaboltokban a leggyakoribb a 10 méter hosszúságú tekercs, amelynek a szélessége 53 cm. Így egy tekercs pontosan 5,3 négyzetméterre elegendő.

A fűrészporos tapéták hosszúsága általában: 33.5 méter, de van 30 méter hosszú is így ezzel kalkuláljunk.

36 négyzetmétert számoltunk ezért ezt osszuk meg az 5.3 négyzetméterrel = 6,79 ilyen esetben mindig felfelé kerekítsünk tehát 7 tekercs tapétára lesz szükségünk az oldalfalaink tapétázásához.

a lakásfelújítás kulisszatitkai

A bejegyzés folytatása.

További írások a tapétákról.

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

Facebook
Twitter
LinkedIn
lakásfelújítás kérdőív
Szavazások, tesztek, és online kérdőív!
lakásfelújítás kulisszatitkai
Támogasd a blogot a könyv letöltésével!

További blogbejegyzések:

Újévi akció 15% kedvezmény!

2022 December 30.-tól a bejegyzésben bemutatott kuponkóddal egy újévi akció keretében 15% kedvezménnyel tölthető le a Lakásfelújítás kulisszatitkai e-book a google play áruház oldaláról. Az

Tovább olvasom »
Nagyszerű ez a blog. Már régóta próbáltam hasonló szakmai tanácsokat, leírásokat keresni. Köszönet a pontos és egyben egyszerűen érthető iránymutatásokért.
F. Béláné
Olvasó

1000 otthon magazinblog Ötletes hasznos tippek felújításhoz!

nap
óra
perc
másodperc
Ma van az 1000 otthon blog 5. születésnapja!
Scroll to Top
Megszakítás