Az 1000 otthon blog otthon melege sorozatának első részében a fatüzelésről állítottunk össze egy bejegyzést.

Az évtizedek folyamán a fűtési rendszerek is látványos fejlődésen mentek keresztül. Ez a fatüzelési rendszerekben is nagy előrelépést hozott. A mai napig is népszerű fűtési formának számít, de természetesen már modernebb technológiai megoldásokkal és eszközökkel.

fatüzelés kandalló

Régen a nagyobb városokban és a vidéki területeken egyaránt a fatüzelés volt az elsődleges fűtési megoldás. Ezzel a fűtéssel bár nem környezetbarát módon, de megbízható meleget lehetett biztosítani az otthonokban.

A fatüzelés munkaigényes feladat volt, mert a tüzeléshez használt szenet vagy fát a lakóknak kellett a lakásba szállítani. A szenes emberek kiszállították és elhelyezték az erre kijelölt helyekre, pince vagy egyéb tűzelőtároló helyiség, de például körfolyosós házaknál a lakók dolga volt a lakásba szállítás.

A tűz fenntartása is karbantartást igényelt, mert nem csak az utánpótlást, de a tüzelés által termelt hamut is időnként kezelni kellett. Ezt általában fém vödrökben tárolták.

A fa minősége is lényeges ennél a fűtési megoldásnál, mert csak a jól kiszáraz fa megfelelő az otthon melege fenntartásához.

Ma ezt már egy egyszerű digitális nedvességmérővel ellenőrizni lehet, de régen még nem voltak ilyen eszközök és csak a tapintásunkra számíthattunk. A fatüzeléshez a 10-15%-os (maximum 20% )nedvességtartalmú fa az ideális. Fatüzelésre a három legjobban felhasználható fa: a bükk, a tölgy, vagy az akác. A fa tárolására használt helyiségben is fontos a nedvességmentes légkör.

Régen a lakásokban általában cserépkályhát vagy kandallót használtak. A cserépkályha gyakoribb volt és nagyon hatékony fűtést biztosított az otthonokban. Egy praktikus beépítéssel akár két lakóhelyiség fűtésére is elegendő hőt biztosított. Kicsivel lassabban lehet felfűteni mint egy kandallót, de a hőt viszont tovább megtartotta.

A konyhákban vagy fürdőszobákban öntöttvas tűzhelyek és kályhák biztosították a főzéshez és a vízmelegítéshez szükséges hőt. Természetesen a tűz karbantartása mindenhol a felnőttek dolga volt!

Aki élt fatüzelésű lakásban az tudja, hogy az otthon melege ezzel a fűtési megoldással is jól fenntartható.

Katonaként magam is megtapasztaltam, hogy egyetlen fatüzelésű kályha is képes jól kiszolgálni akár egy 20-30 személyes körlet fűtési igényét is. Igaz éjszaka időnként mindig valakinek táplálni kellett a tűzet és a levegő is eléggé elhasználódott reggelre. Azonban a téli hidegekben is meleget biztosított!

Manapság egy központi fűtési hálózat kiépítésével, egy fatüzelésű vagy vegyes tüzelésű kazánnal egy egész lakás fűtését, valamint meleg víz ellátását ki lehet szolgálni.

A kandallók egyre szélesebb körben való elterjedésével már modernebb lakásokban is használják a fatüzelést kiegészítő fűtésként. De ne feledkezzünk meg! A hatékony fatüzelés folyamatos használatának a biztonságos és szabályos kémény is fontos tartozéka. Ezért a kémény építésre, és karbantartásra is mindig ügyeljünk amennyiben ezt a fűtési technikát szeretnénk alkalmazni.

Magyarországon a lakóhelyek 90 százaléka gázzal lefedett, de ennek ellenére a fatüzelés családi házaknál nagyvárosokban és vidéken is még mindig közkedvelt fűtési megoldás. A statisztikák szerint Magyarországon kb: 500 ezer és 1 millió között van a fatüzelést használó háztartások száma.

További hasznos leírások a kandallókról és a cserépkályhákról!

A blog egy előző bejegyzésében bemutattuk: Hogyan készül a a kandalló!

Az otthon melege sorozat következő részében a gázfűtésről lesz szó.

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

Vélemény, hozzászólás?