Otthon melege sorozat: a fatüzelés.

Az 1000 otthon blog otthon melege sorozatának első részében a fatüzelésről állítottunk össze egy bejegyzést.

Az évtizedek folyamán a fűtési rendszerek is látványos fejlődésen mentek keresztül. Ez a fatüzelési rendszerekben is nagy előrelépést hozott. A mai napig is népszerű fűtési formának számít, de természetesen már modernebb technológiai megoldásokkal és eszközökkel.

fatüzelés kandalló

Régen a nagyobb városokban és a vidéki területeken egyaránt a fatüzelés volt az elsődleges fűtési megoldás. Ezzel a fűtéssel bár nem környezetbarát módon, de megbízható meleget lehetett biztosítani az otthonokban.

A fatüzelés munkaigényes feladat volt, mert a tüzeléshez használt szenet vagy fát a lakóknak kellett a lakásba szállítani. A szenes emberek kiszállították és elhelyezték az erre kijelölt helyekre, pince vagy egyéb tűzelőtároló helyiség, de például körfolyosós házaknál a lakók dolga volt a lakásba szállítás.

A tűz fenntartása is karbantartást igényelt, mert nem csak az utánpótlást, de a tüzelés által termelt hamut is időnként kezelni kellett. Ezt általában fém vödrökben tárolták.

A fa minősége is lényeges ennél a fűtési megoldásnál, mert csak a jól kiszáraz fa megfelelő az otthon melege fenntartásához.

Ma ezt már egy egyszerű digitális nedvességmérővel ellenőrizni lehet, de régen még nem voltak ilyen eszközök és csak a tapintásunkra számíthattunk. A fatüzeléshez a 10-15%-os (maximum 20% )nedvességtartalmú fa az ideális. Fatüzelésre a három legjobban felhasználható fa: a bükk, a tölgy, vagy az akác. A fa tárolására használt helyiségben is fontos a nedvességmentes légkör.

Régen a lakásokban általában cserépkályhát vagy kandallót használtak. A cserépkályha gyakoribb volt és nagyon hatékony fűtést biztosított az otthonokban. Egy praktikus beépítéssel akár két lakóhelyiség fűtésére is elegendő hőt biztosított. Kicsivel lassabban lehet felfűteni mint egy kandallót, de a hőt viszont tovább megtartotta.

A konyhákban vagy fürdőszobákban öntöttvas tűzhelyek és kályhák biztosították a főzéshez és a vízmelegítéshez szükséges hőt. Természetesen a tűz karbantartása mindenhol a felnőttek dolga volt!

Aki élt fatüzelésű lakásban az tudja, hogy az otthon melege ezzel a fűtési megoldással is jól fenntartható.

Katonaként magam is megtapasztaltam, hogy egyetlen fatüzelésű kályha is képes jól kiszolgálni akár egy 20-30 személyes körlet fűtési igényét is. Igaz éjszaka időnként mindig valakinek táplálni kellett a tűzet és a levegő is eléggé elhasználódott reggelre. Azonban a téli hidegekben is meleget biztosított!

Manapság egy központi fűtési hálózat kiépítésével, egy fatüzelésű vagy vegyes tüzelésű kazánnal egy egész lakás fűtését, valamint meleg víz ellátását ki lehet szolgálni.

A kandallók egyre szélesebb körben való elterjedésével már modernebb lakásokban is használják a fatüzelést kiegészítő fűtésként. De ne feledkezzünk meg! A hatékony fatüzelés folyamatos használatának a biztonságos és szabályos kémény is fontos tartozéka. Ezért a kémény építésre, és karbantartásra is mindig ügyeljünk amennyiben ezt a fűtési technikát szeretnénk alkalmazni.

Magyarországon a lakóhelyek 90 százaléka gázzal lefedett, de ennek ellenére a fatüzelés családi házaknál nagyvárosokban és vidéken is még mindig közkedvelt fűtési megoldás. A statisztikák szerint Magyarországon kb: 500 ezer és 1 millió között van a fatüzelést használó háztartások száma.

További hasznos leírások a kandallókról és a cserépkályhákról!

A blog egy előző bejegyzésében bemutattuk: Hogyan készül a a kandalló!

Az otthon melege sorozat következő részében a gázfűtésről lesz szó.

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

Facebook
Twitter
LinkedIn
lakásfelújítás kérdőív
Szavazások, tesztek, és online kérdőív!
lakásfelújítás kulisszatitkai
Támogasd a blogot a könyv letöltésével!

További blogbejegyzések:

Újévi akció 15% kedvezmény!

2022 December 30.-tól a bejegyzésben bemutatott kuponkóddal egy újévi akció keretében 15% kedvezménnyel tölthető le a Lakásfelújítás kulisszatitkai e-book a google play áruház oldaláról. Az

Tovább olvasom »
Nagyszerű ez a blog. Már régóta próbáltam hasonló szakmai tanácsokat, leírásokat keresni. Köszönet a pontos és egyben egyszerűen érthető iránymutatásokért.
F. Béláné
Olvasó

1000 otthon magazinblog Ötletes hasznos tippek felújításhoz!

nap
óra
perc
másodperc
Ma van az 1000 otthon blog 5. születésnapja!
Scroll to Top
Megszakítás