Tavaszi nagytakarítás a lakásban.

A kora tavaszi napok kedvezőek az otthonunk nagytakarításához.

A tavasz közeledtével mindenki egyre jobban vágyik a szabadba és nagy örömmel tárjuk ki a lakás ablakait friss levegőre vágyva. A téli napok után az otthonunk is igényli a karbantartást és ezt egy nagytakarítás keretében általában sokan megteszik. A takarítást megelőzően azonban érdemes régi már nem használt tárgyainkat is szelektálni. Ami mások számára még hasznos lehet azokat a holmikat felajánlhatjuk jótékony célokra vagy eladhatjuk közösségi oldalakon, esetleg egy használt cikk piacon. Az öt évnél régebbi hivatalos iratokat érdemes iratmegsemmisítővel felaprítani és kidobni. Erős vegyszereket csak jól szellőztethető helyeken használjunk és lehetőleg ne keverjük azokat egymással, mert nem lehet tudni milyen reakciót váltanak ki együtt!

A takarításhoz érdemes környezetbarát anyagokat is használni!

tavaszi nagytakarítás

A tavaszi nagytakarítás három fontos kelléke amely minden háztartásban megtalálható: az ecet, a citrom, és a szódabikarbóna.

Ez a három hozzávaló a mai modern takarítószerek mellett még mindig nagyon hatásos kiegészítője a takarításnak. Ráadásul környezetbarát módon használhatjuk ami szintén egy lényeges szempont. Az ecet alternatív felhasználási lehetőségeiről már egy korábbi bejegyzésben részletesen írtunk. De a citrom és a szódabikarbóna is hasonló praktikus dolgokra használható.

A citromban rejlő lehetőségek tárháza széles, így jól alkalmazhatjuk az otthonunk takarításához és karbantartásához egyaránt. Néhány előnyös tulajdonsága:

 • A csaptelepeink tisztítására is jól használható!
 • Illatosításhoz és fertőtlenítésre is kiváló, valamint a kellemetlen szagokat is közömbösíti.
 • A műanyag edények tisztításához is hatékonyan használhatjuk.
 • Valamint elszíneződött fugák tisztítására is jó.
 • Az ablaktisztításhoz használt vízbe is önthetünk belőle egy kicsit.

A szódabikarbóna ( nátrium bikarbonát)felhasználási lehetőségei a lakásban:

 • ezüst tárgyak tisztítása
 • lefolyótisztításhoz
 • padlótisztításhoz
 • mikrohullámú sütő tisztításához
 • bútortisztításhoz
 • hűtő szagtalanításhoz
 • a virágok frissességének a megőrzéséhez

A tavaszi nagytakarítás hasznos kiegészítői tehát: az ecet a citrom és a szódabikarbóna. Érdemes kipróbálni őket!

Amennyiben a falaink már elkoszolódtak a szobáink tisztasági festésével is összeköthetjük a takarítási munkákat. A takarítást kezdjük a portalanítással majd ezt követően mossuk át a bútorokat és minden műanyag vagy fa felületet. A kapcsolókat és az ajtó kilincseket is ajánlott egy enyhén nedves fertőtlenítős ronggyal áttörölni. Az ablakok takarítását követően egy kis karbantartást is elvégezhetünk rajtuk, akár műanyag vagy fa nyílászáróink vannak. Erről a témáról is már egy előző bejegyzésben részletesen írtunk! A takarítás végeztével jól szellőztessük át a helyiségeket.

További hasznos tanácsok az otthonteremtéshez!

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

Facebook
Twitter
LinkedIn
lakásfelújítás kérdőív
Szavazások, tesztek, és online kérdőív!
lakásfelújítás kulisszatitkai
Támogasd a blogot a könyv letöltésével!

További blogbejegyzések:

Újévi akció 15% kedvezmény!

2022 December 30.-tól a bejegyzésben bemutatott kuponkóddal egy újévi akció keretében 15% kedvezménnyel tölthető le a Lakásfelújítás kulisszatitkai e-book a google play áruház oldaláról. Az

Tovább olvasom »
Nagyszerű ez a blog. Már régóta próbáltam hasonló szakmai tanácsokat, leírásokat keresni. Köszönet a pontos és egyben egyszerűen érthető iránymutatásokért.
F. Béláné
Olvasó

1000 otthon magazinblog Ötletes hasznos tippek felújításhoz!

nap
óra
perc
másodperc
Ma van az 1000 otthon blog 5. születésnapja!
Scroll to Top
Megszakítás