Az őszi napokat jól kihasználhatjuk néhány külső és belső munka elvégzéséhez, az otthonunk karbantartásához vagy dekoráláshoz.

lazúr festék

A listát természetesen hosszasan lehetne sorolni, de mi egy hetes listán keresztül mutatjuk be ezeket a feladatokat:

  1. Kerítésfestés. A kerítések festésére a tavaszi napok mellett az őszi napok is ideálisak. Akár fém vagy fa kerítéssel van dolgunk még a hideg idő előtt érdemes elvégezni ezt a feladatot, így hatásos védelmet biztosíthatunk a téli hidegek ellen a felületnek. Fém kerítéseknél a rozsda a fő ellenség, fa felületeknél meg a laza pergő részek eltávolítása majd újrafestése a cél.
  2. Széldeszkák (oromdeszka) festése. Ez a felület is nagyon ki van téve az időjárásnak ezért időnként meg kell újítani a festését. A széldeszkák közvetlen a tető alatt helyezkednek el, így az elérésük némi gondot okozhat. Aki nem bírja a magasságot inkább bízza szakemberre ezt a feladatot!
  3. Ablakszigetelés. Akár teljes cserére lenne szükség van csak egy hiánypótlásra az őszi napok szintén megfelelőek erre a munkára is. A szigeteléshez használt anyagokról a fenti linken található egy részletes leírás.
  4. Falszigetelés. Falaink szigetelése nagymértékben segít megőrizni a drága fűtési energiát. Ahol nincs külső szigetelésre lehetőség ott van néhány beltéri megoldás, de ilyen esetben csak szakszerű és beltérre ajánlott anyagokat használjunk. A beltéri falszigetelés kényes kérdés ezért alaposan tájékozódjunk még a kivitelezés előtt. Egy részletes leírásban bemutatjuk a buktatóit.
  5. Kandallóépítés. Ezt a munkát beltéri munka révén télen is elkészíthetjük, de a tervezést mindenképpen ajánlott már ősszel elkezdeni. Ez a munka speciális szaktudást igényel ezért mindenképpen bízzuk szakemberre a kivitelezést. A kandalló tervezésében természetesen mi is nagymértékben részt vehetünk.
  6. Ajtófestés. Beltéri és kültéri ajtóink festését általában olajfestékkel ajánlott végezni ezért még a fűtés megkezdése előtt jó ha sort kerítünk rá. Így elkerülhetjük a kellemetlen napokig tartó festékszagot ami nem csak kellemetlen de káros is az egészségünkre. Vizes bázisú zománcfestékek használatával elkerülhetjük a káros szagokat! Az ajtófestésről bővebben az alábbi bejegyzésben írtunk.
  7. Őszi nagytakarítás kertrendezés. Ablakaink tisztítása és egyéb belső-külső felületek takarítása szintén fontos feladat. Ehhez mutatunk be nektek egy környezetbarát és univerzális hozzávalót ami több takarítási feladatra is hatékonyan felhasználható. A kertben a levelek lehullása hoz majd sok munkát, de ez mellett itt is több feladat vár majd ránk.

További tippek az őszi beltéri és kültéri munkák kategóriában!

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

Vélemény, hozzászólás?