Beltéri ajtó felújítása vagy cseréje? - 1000 otthon magazinblog

Beltéri ajtó felújítása vagy cseréje?

Egy beltéri ajtó is elhasználódik egy idő után, ezért ilyenkor két választásunk van: csere vagy festés.

Természetesen vannak e két fő opció mellett, további  alternatív megoldások is pl: az ajtó fóliázása házilag, vagy professzionális technológiával. Az ajtóink házilagos átragasztása öntapadós fóliával inkább csak szükség megoldás, mert esztétikailag nem túl szép látvány és tartósság szempontjából sem teljesen megbízható. A professzionális fóliázás már jobbnak tűnik azonban a magas költségei miatt itt már mérlegelni kell a csere, a festés, és a fóliázás között.

Az otthonunk beltéri ajtói mindig szem előtt vannak ezért ne hagyjuk gondozatlanul őket!

beltéri ajtó

Régi panel lakásoknál az erősen elsárgult ajtókat látva gyakran elgondolkodunk a cseréjükön. Ami egy teljes lakásfelújításnál az ideális időpont lehet. Egy részleges felújításnál a bontásból adódó munkák miatt azonban nem szerencsés választás. A panel lakásoknál még a furcsa falméretek is megnehezítik a választást, mert sok helyen irreálisan vékonyan a falak amelyekre tokot találni egy újabb kihívás.

Ebben a bejegyzésben körüljárjuk mindkét megoldás technikai és és anyagi  költségeit.

Egy ajtó átfestése bármilyen jó minőségű festékkel és technológiával is készül nem versenyezhet egy új ajtó cseréjével. Azonban sok helyen a speciális méretéből adódóan a festés tűnik az egyszerűbb megoldásnak. A régi bérházak betétes ajtóinál a legtöbb esetben ideálisabb a festés mint a csere, de természetesen ez nagy mértékben állapottól függ. A régi erősen kiszáradt és pattogzó faajtókat is megmenthetjük, de ehhez már egy alapos munkára lesz szükségünk amely magasabb költségekkel jár és szakembert igényel.

A beltéri ajtó festésénél és a cseréjénél egyaránt lényeges pont a szín kiválasztása.

A fehér sokáig egyeduralkodó volt, de ma már bőséges választék van e területen is. Arra azonban gondoljunk, hogy a nagyon speciális színek annak ellenére, ha nekünk tetszenek is egy lakáseladásnál erősen hátrányosak lehetnek.

Érdekesség! Régen volt egy sötétbarna divat amikor az ajtótokokat erős barnára festették. Mikor ez lecsengett a festőknek kihívás volt ismét fehérre visszaállítani ezeket az ajtótokokat.

Amennyiben a csere mellett döntünk alaposan nézzünk körül az ajánlatok között. A nagyobb barkácsáruházakban is érdemes tájékozódni. Az árak változóak de ne ez legyen az elsődleges szempont, mert ajtót is hosszútávra vásárolunk.

A natúr ajtók bár elsőre olcsónak tűnnek, de számoljunk a beépítést követő utómunkákkal is amely szintén sok költséggel jár valamint egy festett ajtó 5-10 évenként újrafestést is igényel!

Néhány kevésbé használt beltéri ajtót lecserélhetünk akár harmonika ajtóra is!

A natúr ajtókat festhetjük vékony vagy vastag lazúrral esetleg páccal, ilyenkor megmaradnak a fa erezetei, de ha sima felületet szeretnénk, akkor gittelésre alapozásra és zománcfestékre lesz szükségünk. A lazúrfestés valamivel olcsóbb és kevesebb időt igényel de itt is 2 néha 3 réteggel számoljunk. A vizes bázisú lazúrfestékek gyorsabban száradnak ezért ha kevés idő áll a rendelkezésre a festéshez előnyösebb választás lehet.

Vannak ajtók amit tokkal együtt komplett árulnak, de van amikor a tokot külön kell megvásárolni. A kilincs szintén ilyen tétel. Így ha a barkácsáruházban megtetszik egy kiállított mintadarab előfordulhat, hogy az ajtólap a tok és a kilincs három külön tétel lesz.

A nyílási irány a következő amit ne feledjünk ( jobbos vagy balos). Mert az ajtóknál főként kis helyeken nem mindegy, hogy milyen irányból és befelé vagy kifelé nyílik. Ajtó vásárlásnál a szállítási költségekkel is számolni kell!

Itt megoszthatod véleményed erről a bejegyzésről! Jelöld be a számodra szimpatikus választ, majd kattints a vote gombra.

Tetszik ez a bejegyzés?
Tetszik ez a bejegyzés?
Tetszik ez a bejegyzés?

További tanácsaink ajtó festéshez.

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

More From My Blog