Egy beltéri ajtó is elhasználódik egy idő után, ezért ilyenkor két választásunk van: csere vagy festés.

Természetesen vannak e két fő opció mellett, további  alternatív megoldások is pl: az ajtó fóliázása házilag, vagy professzionális technológiával. Az ajtóink házilagos átragasztása öntapadós fóliával inkább csak szükség megoldás, mert esztétikailag nem túl szép látvány és tartósság szempontjából sem teljesen megbízható. A professzionális fóliázás már jobbnak tűnik azonban a magas költségei miatt itt már mérlegelni kell a csere, a festés, és a fóliázás között.

Az otthonunk beltéri ajtói mindig szem előtt vannak ezért ne hagyjuk gondozatlanul őket!

beltéri ajtó

Régi panel lakásoknál az erősen elsárgult ajtókat látva gyakran elgondolkodunk a cseréjükön. Ami egy teljes lakásfelújításnál az ideális időpont lehet. Egy részleges felújításnál a bontásból adódó munkák miatt azonban nem szerencsés választás. A panel lakásoknál még a furcsa falméretek is megnehezítik a választást, mert sok helyen irreálisan vékonyan a falak amelyekre tokot találni egy újabb kihívás.

Ebben a bejegyzésben körüljárjuk mindkét megoldás technikai és és anyagi  költségeit.

Egy ajtó átfestése bármilyen jó minőségű festékkel és technológiával is készül nem versenyezhet egy új ajtó cseréjével. Azonban sok helyen a speciális méretéből adódóan a festés tűnik az egyszerűbb megoldásnak. A régi bérházak betétes ajtóinál a legtöbb esetben ideálisabb a festés mint a csere, de természetesen ez nagy mértékben állapottól függ. A régi erősen kiszáradt és pattogzó faajtókat is megmenthetjük, de ehhez már egy alapos munkára lesz szükségünk amely magasabb költségekkel jár és szakembert igényel.

A beltéri ajtó festésénél és a cseréjénél egyaránt lényeges pont a szín kiválasztása.

A fehér sokáig egyeduralkodó volt, de ma már bőséges választék van e területen is. Arra azonban gondoljunk, hogy a nagyon speciális színek annak ellenére, ha nekünk tetszenek is egy lakáseladásnál erősen hátrányosak lehetnek.

Érdekesség! Régen volt egy sötétbarna divat amikor az ajtótokokat erős barnára festették. Mikor ez lecsengett a festőknek kihívás volt ismét fehérre visszaállítani ezeket az ajtótokokat.

Amennyiben a csere mellett döntünk alaposan nézzünk körül az ajánlatok között. A nagyobb barkácsáruházakban is érdemes tájékozódni. Az árak változóak de ne ez legyen az elsődleges szempont, mert ajtót is hosszútávra vásárolunk.

A natúr ajtók bár elsőre olcsónak tűnnek, de számoljunk a beépítést követő utómunkákkal is amely szintén sok költséggel jár valamint egy festett ajtó 5-10 évenként újrafestést is igényel!

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; width:100%;} /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */ #mc-embedded-subscribe-form input[type=checkbox]{display: inline; width: auto;margin-right: 10px;} #mergeRow-gdpr {margin-top: 20px;} #mergeRow-gdpr fieldset label {font-weight: normal;} #mc-embedded-subscribe-form .mc_fieldset{border:none;min-height: 0px;padding-bottom:0px;}
Néhány kevésbé használt beltéri ajtót lecserélhetünk akár harmonika ajtóra is!

A natúr ajtókat festhetjük vékony vagy vastag lazúrral esetleg páccal, ilyenkor megmaradnak a fa erezetei, de ha sima felületet szeretnénk, akkor gittelésre alapozásra és zománcfestékre lesz szükségünk. A lazúrfestés valamivel olcsóbb és kevesebb időt igényel de itt is 2 néha 3 réteggel számoljunk. A vizes bázisú lazúrfestékek gyorsabban száradnak ezért ha kevés idő áll a rendelkezésre a festéshez előnyösebb választás lehet.

Vannak ajtók amit tokkal együtt komplett árulnak, de van amikor a tokot külön kell megvásárolni. A kilincs szintén ilyen tétel. Így ha a barkácsáruházban megtetszik egy kiállított mintadarab előfordulhat, hogy az ajtólap a tok és a kilincs három külön tétel lesz.

A nyílási irány a következő amit ne feledjünk ( jobbos vagy balos). Mert az ajtóknál főként kis helyeken nem mindegy, hogy milyen irányból és befelé vagy kifelé nyílik. Ajtó vásárlásnál a szállítási költségekkel is számolni kell!

Itt megoszthatod véleményed erről a bejegyzésről! Jelöld be a számodra szimpatikus választ, majd kattints a vote gombra.

Loading poll ...
Tetszik ez a bejegyzés?

További tanácsaink ajtó festéshez.

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

Vélemény, hozzászólás?