Manapság már kicsit feledésbe merült a meszelés, pedig rengeteg jó tulajdonsága van.

A régi parasztházaknál az enyves festék mellett gyakran használták. Talán sokan emlékeznek a mész friss illatára, ami jó fertőtlenítő hatásával valóban megújulást hozott az otthonok falainak. Az enyves festékről már egy előző bejegyzésben írtunk, ami az összetevőit, és felhordási módját tekintve már elavult, és nem megfelelő a mai kor igényeinek.

Azonban a meszelés egy környezetbarát és a falaknak is nagyobb szellőzést biztosító falfestési megoldás.

Ezért ma is sokan előszeretettel használják és ragaszkodnak hozzá. Régi vályog házak falaira például a legideálisabb választás. A felhasználása bár egyszerűnek tűnik, de nagy gyakorlatot igényel és sok múlik a pontos anyag beállításon.

Az előzőleg is mésszel festett jó állapotú falaknál elegendő a falat átkaparni a kisebb falhibákat szöglyukakat modell gipsszel kijavítani és kezdhetjük a meszelést. Rosszabb állapotú falaknál a mélyebb hibákra használjunk mészalapú zsákos vakolóanyagot. Vályog falakra viszont a leghatékonyabb ha szárítóvakolatot vásárolunk! A vakolást követően a teljes falak glettelésére is szükség lesz, amihez meszes glettet használjunk. Ez szintén speciális keveréssel előállított glettanyag. Amely bekeverése pontos szaktudást igényel!

Ezt a glettet ma már jól helyettesíti a klíma glett, amely egy mészalapú zsákban vásárolható instant glettanyag.

Használata megegyezik a hagyományos glettgipszek keverésével. Tehát hideg vízbe kell lassan beleönteni majd 5 perc ülepítés után felkeverve használatra kész. A krémszerű glettanyag jól használható teljes falfelületek simítására. Ez a glettanyag a zsákon található termékleírás szerint 5 napos várakozást követően festhető át mészfestékkel. Bővebben a klíma glettről!

A hagyományos meszelés fogásai dióhéjban!

Aki a sima oltót meszes hagyományos festékkel szeretné otthonát átfesteni annak továbbra is a korongkefét kell majd használnia.

Az alapmeszelést követően két réteg fedőmeszeléssel számoljunk. Az első fedőmeszelést a fényiránnyal ellenkezőleg a másodikat fényiránnyal megegyezően hordjuk fel. A meszelést mindig kezdjük a mennyezettel. Az esetlegesen lecseppenő meszet száraz ecsettel töröljük el.

A mészfestést ajánlott huzatmentes légkörben zárt ablakoknál végezni és csak a munka végeztével nyissunk rá ablakot. Oldalfalak meszelését ha van rá mód ketten végezzük, egy felül egy alul kis eltolással párhuzamban. A meszelésnél ajánlott a védőfelszerelések használata. (Védőszemüveg és kesztyű). Amennyiben a mész belecsöppen a szemünkbe azt azonnal bő vízzel mossuk ki! Az érzékeny bőrűek használjanak lanolinos kézkrémet munka előtt és után, mert a mész kiszárítja a bőrt.

A hagyományos meszelés hozzávalói.

Az oltott meszet a hagyományos mészkőből = azaz kalcium karbonátból állítják elő. Magyarországon is több mészkő lelőhely van talán a leghíresebb: a Sóskúti és a Fertőrákosi. A hagyományos bányászott mészkő önmagában vízben nem oldódik. A mészkő magas hőmérsékleten hevítve válik égetett mésszé azaz kalcium oxidá. Az égetet mész már vízzel keverhető és ebből lesz az oltott mész. Az oltott mész egyaránt használható a kőműves munkák anyagaihoz, és falfestésre.

Az oltott meszet zsákos formában lehet kapni a tűzép telepeken. Ma már a vödrös kiszerelés praktikusabb, amit a festékboltokban is megtalálhatunk.

A sűrű zsákos vagy vödrös oltott meszet hígítsuk fel és alaposan keverjük fel. A hígítás mértéke sűrűségtől függően változó lehet 10-40 %. Egy vödör 10 kg sűrű oltott mészhez 1- 4 liter közötti vizet öntsünk. Ezt követően öntsünk bele 1% étolajat vagy lenolajat kb: (1 dl).

Figyelem! A sok olajtól fényes lesz, a kevéstől meg kophat a mész!

Amennyiben alapmésznek szeretnénk felhasználni még szórhatunk bele egy fél marék cementet. De ez kihagyható! Alaposan keverjük össze és szűrjük le kis lyukú mész szitán vagy harisnyán, ha kicsit sűrűnek tűnik még vízzel hígítható.

A bécsi fehéret vagy piktor téglát előző nap ajánlatos beáztatni hideg vízbe. Ez iszapos masszává válik. A fedőmészhez nem kell cement és az előző nap beáztatott piktor téglából vagy bécsi fehérből öntsünk még bele kb 10%-ot 10 literhez 1 liter. Ezt alaposan keverjük fel majd szűrjük át. A fedőmész ezt követően felhasználásra kész.

Amennyiben egy próbát követően sűrűnek találjuk, még kis mértékben hígíthatjuk de csak óvatosan!

Az alapmeszeléshez használt mészfesték lehet egy kicsivel hígabb! A fedőmész azonban pontosabb beállítást igényel.

A sikeres meszelés kulcsa a pontos festékbeállítás, mert se a híg se a sűrű festékkel nem lehet szép végeredményt elérni.

A hagyományos mészfesték is színezhető, pl: (aquakolor színezőpasztával vagy porfestékkel).

De nem minden színezőpaszta alkalmas mész színezésére!

Figyelem! A bejegyzésben részletesen leírt hagyományos mészfestést manapság már a szakemberek is ritkán használják!

Ezért véleményünk szerint akinek nincs gyakorlata a festésbe, jobb megoldás, ha a vödrös gyárilag bekevert és teddy hengerrel felhordható mészfestéket használ.

Kérjük ha tetszett ez a bejegyzés oszd meg ismerőseiddel is! Neked csak két kattintás de nekünk sokat jelent, hogy több emberhez eljusson a szakmai információ. Előre is köszönjük a megosztásokat!

További tanácsaink a lakásfelújítás munkáihoz.

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

Vélemény, hozzászólás?