A blog új sorozatában a lakásfestés munkafolyamatait és hozzávalóit fogjuk bemutatni, az első részben az ajtófestés a témánk.

Aki házilag szeretné elvégezni a besárgult vagy megkopott ajtóinak a felújítását több dologra is szüksége lesz majd. Figyelem a munkafolyamatok szaktudást és kézügyességet igényelnek, így jobb állapotú ajtóinkat akár házilag is megújíthatjuk, azonban rossz állapotú ajtóink felújítását inkább bízzuk szakemberre!

az ajtófestés fogásai

Mi bemutatjuk a szakszerű kivitelezés fogásait! Azonban a tanácsaink betartása ellenére sem garantálható a munkafolyamatok sikeressége. Több mint 30 éve tevékenykedünk a lakásfelújítás világában ezért megismertük milyen sok hibát követhetnek el akik saját kezűleg próbálják elvégezni ezt a feladatot. Ezeknek a hibáknak a javítása is rengeteg költséggel jár, ezért érdemes megfontolni a házilagos kivitelezést.

Az ajtófestés munkáihoz több anyagra is szükségünk lesz!

Hozzávalók:

A fenti anyagokból különböző mennyiségre lesz szükségünk. A mázolási munkák felületeit is m2-ben szoktuk számítani, ami az anyagbeszerzéshez is hasznos információt nyújt így könnyen kiszámíthatjuk a pontos anyagmennyiséget. 1 liter festék ( alapozó vagy zománc) általában felülettől függően 7-10m2 felületre elegendő.

Panel lakásokban található 2 méter magas és szélességtől függően 60-90-es ajtó festék anyagigénye kb: 0.5-1 liter egy rétegben/ db. Ezzel számolhatunk az alapozónál és a zománcfestéknél egyaránt. A gittek mennyisége a javítások mélységétől függ. A csiszolóvászonból is 2-3 ajtóra elegendő 1-1 ívet (80-120-as)vásárolni. A festékek hígításához kb 4 db ajtóra elegendő 1 liter hígító.

Amint beszereztük a szükséges anyagokat az ajtófestés munkáihoz további szerszámokat is vásárolnunk kell.

Az ajtófestésnél a kilincsek leszerelése az első előkészítő munkafolyamat. (Ezeket ajánlott egy külön dobozba elrakni esetleg felcímkézni). Réz kilincseinket a felújítási munkákkal párhuzamosan érdemes karbantartani! Az ajtók mázolását a modern anyagoknak és szerszámoknak köszönhetően már állítva is elvégezhetjük, így mázolóbak hiányában is jól elvégezhetőek.

Rosszabb állapotú ajtóknál azonban kényelmesebb ha a javításokat vízszintesen egy mázolóbakon végezzük el. A mázolóanyagok felhordásához a manapság használt szivacshengernek köszönhetően az ajtómázoláshoz régen használt lakkállvány is elhagyható.

Az első munkafolyamathoz a csiszoláshoz érdemes használni csiszoló deknit, ennek segítségével hatékonyabb lesz ez a munkafolyamat. Szép állapotú ajtóknak elegendő egy enyhe csiszolás amire csak a tapadás miatt lesz szükségünk.

A csiszolást a gittelést és alapozást követően is meg kell majd ismételnünk!

Az ajtóink hibáinak a javításához szükségünk lesz még 2-3 db különböző méretű spaklira. A kisebb hibák javításához bármilyen egykomponensű vizes vagy oldószerbázisú simítótapasz elegendő pl:mestertapasz. A nagyobb hibákhoz kétkomponensű gittet ajánlott beszerezni. Vigyázat kétkomponensű gittből egyszerre csak kis mennyiséget keverjünk be, mert nagyon gyorsan megköt!

A gittelési foltok csiszolását követően portalanítsuk a felületet és utána megkezdhetjük az alapozást.

Az alapozás munkáihoz használjunk 2-3 colos fanyelű vagy jobb minőségű műanyagnyelű ecsetet. A felhordást követően szivacshengerrel gurítsuk át a felületet ezáltal a felesleges festéket eltávolítjuk és így elkerülhetőek a megfolyások. Nagyobb egybefüggő felületeken a szivacshengeres oszlatást keresztbe és hosszába is végezzük el. Ajtó lapoknál az utolsó oszlatás mindig hosszirányú legyen.

ajtófestés

A sikeres alapozás elvégzését követően ajánlott egy enyhe csiszolás amellyel főként a felületre került esetleges szemcséket tudjuk eltávolítani.

A befejező művelet a zománcfestés amit lehetőleg pormentes helyiségben végezzünk. Oldószer bázisú festékeknél sok múlik a pontos anyagbeállításon, mert a sikeres zománcozás nagy mértékben a hígításon is múlik.

Vizes bázisú zománcoknál a legtöbb esetben nem lesz szükségünk hígításra. Azonban mindig olvassuk el a festék oldalán található leírást. Ugyanis márkánként változó lehet a festék hígításáról szóló utasítás!

A festés befejezését követően különböző száradási idővel számoljunk: oldószer bázisú festékek 24-48 óra vizes bázisú festékek 2-4 óra száradási időt követően lehet használatba venni.

További gyakran felmerülő kérdések a felújítás témájában az ingatlan tuning fórumon, ahol te is kérdezhetsz.

A zománcfestékekről bővebben!

A sikeres ajtófestés elvégzése után a padlóra cseppenő festéket azonnal távolítsuk el!

Online magazinunkban további hasznos tanácsok találhatóak a lakásfelújítás munkáihoz!

1000 otthon online magazin

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

Vélemény, hozzászólás?