Hogyan csináld?… sorozatunk: Az ajtófestés.

A blog új sorozatában a lakásfestés munkafolyamatait és hozzávalóit fogjuk bemutatni, az első részben az ajtófestés a témánk.

Aki házilag szeretné elvégezni a besárgult vagy megkopott ajtóinak a felújítását több dologra is szüksége lesz majd. Figyelem a munkafolyamatok szaktudást és kézügyességet igényelnek, így jobb állapotú ajtóinkat akár házilag is megújíthatjuk, azonban rossz állapotú ajtóink felújítását inkább bízzuk szakemberre!

az ajtófestés fogásai

Mi bemutatjuk a szakszerű kivitelezés fogásait! Azonban a tanácsaink betartása ellenére sem garantálható a munkafolyamatok sikeressége. Több mint 30 éve tevékenykedünk a lakásfelújítás világában ezért megismertük milyen sok hibát követhetnek el akik saját kezűleg próbálják elvégezni ezt a feladatot. Ezeknek a hibáknak a javítása is rengeteg költséggel jár, ezért érdemes megfontolni a házilagos kivitelezést.

Az ajtófestés munkáihoz több anyagra is szükségünk lesz!

Hozzávalók:

  • Csiszolópapír vagy vászon 80- 120 szemcseméretű.
  • Gittek tapaszok az apróbb és nagyobb hibák javításához.
  • Hígító. Mindig a festék leírásának megfelelőt vásároljunk. (Általában: lakkbenzin vagy szintetikus hígító).
  • Alapozó festék vizes vagy oldószer hígítású.
  • Valamint zománcfesték szintén vizes vagy oldószeres. Zománcoknál még egy másik fontos kérdéssel is szembe állunk. Fényes, selyemfényű, vagy matt zománcfestéket használjunk. Erről részletesen már egy előző bejegyzésben írtunk.
  • Vastag takaró fólia vagy hullámpapír a padló takarásához.
  • Papír festő szalag. Amivel hatékonyan letakarhatjuk az ajtó széleit vagy a zsanérokat is a ráfolyó festéktől.
  • Rugalmas akril tömítőanyag. Az ajtó tokok repedéseire kiválóan használható.

A fenti anyagokból különböző mennyiségre lesz szükségünk. A mázolási munkák felületeit is m2-ben szoktuk számítani, ami az anyagbeszerzéshez is hasznos információt nyújt így könnyen kiszámíthatjuk a pontos anyagmennyiséget. 1 liter festék ( alapozó vagy zománc) általában felülettől függően 7-10m2 felületre elegendő.

Panel lakásokban található 2 méter magas és szélességtől függően 60-90-es ajtó festék anyagigénye kb: 0.5-1 liter egy rétegben/ db. Ezzel számolhatunk az alapozónál és a zománcfestéknél egyaránt. A gittek mennyisége a javítások mélységétől függ. A csiszolóvászonból is 2-3 ajtóra elegendő 1-1 ívet (80-120-as)vásárolni. A festékek hígításához kb 4 db ajtóra elegendő 1 liter hígító.

Amint beszereztük a szükséges anyagokat az ajtófestés munkáihoz további szerszámokat is vásárolnunk kell.

Az ajtófestésnél a kilincsek leszerelése az első előkészítő munkafolyamat. (Ezeket ajánlott egy külön dobozba elrakni esetleg felcímkézni). Réz kilincseinket a felújítási munkákkal párhuzamosan érdemes karbantartani! Az ajtók mázolását a modern anyagoknak és szerszámoknak köszönhetően már állítva is elvégezhetjük, így mázolóbak hiányában is jól elvégezhetőek.

Rosszabb állapotú ajtóknál azonban kényelmesebb ha a javításokat vízszintesen egy mázolóbakon végezzük el. A mázolóanyagok felhordásához a manapság használt szivacshengernek köszönhetően az ajtómázoláshoz régen használt lakkállvány is elhagyható.

Az első munkafolyamathoz a csiszoláshoz érdemes használni csiszoló deknit, ennek segítségével hatékonyabb lesz ez a munkafolyamat. Szép állapotú ajtóknak elegendő egy enyhe csiszolás amire csak a tapadás miatt lesz szükségünk.

A csiszolást a gittelést és alapozást követően is meg kell majd ismételnünk!

Az ajtóink hibáinak a javításához szükségünk lesz még 2-3 db különböző méretű spaklira. A kisebb hibák javításához bármilyen egykomponensű vizes vagy oldószerbázisú simítótapasz elegendő pl:mestertapasz. A nagyobb hibákhoz kétkomponensű gittet ajánlott beszerezni. Vigyázat kétkomponensű gittből egyszerre csak kis mennyiséget keverjünk be, mert nagyon gyorsan megköt!

A gittelési foltok csiszolását követően portalanítsuk a felületet és utána megkezdhetjük az alapozást.

Az alapozás munkáihoz használjunk 2-3 colos fanyelű vagy jobb minőségű műanyagnyelű ecsetet. A felhordást követően szivacshengerrel gurítsuk át a felületet ezáltal a felesleges festéket eltávolítjuk és így elkerülhetőek a megfolyások. Nagyobb egybefüggő felületeken a szivacshengeres oszlatást keresztbe és hosszába is végezzük el. Ajtó lapoknál az utolsó oszlatás mindig hosszirányú legyen.

ajtófestés

A sikeres alapozás elvégzését követően ajánlott egy enyhe csiszolás amellyel főként a felületre került esetleges szemcséket tudjuk eltávolítani.

A befejező művelet a zománcfestés amit lehetőleg pormentes helyiségben végezzünk. Oldószer bázisú festékeknél sok múlik a pontos anyagbeállításon, mert a sikeres zománcozás nagy mértékben a hígításon is múlik.

Vizes bázisú zománcoknál a legtöbb esetben nem lesz szükségünk hígításra. Azonban mindig olvassuk el a festék oldalán található leírást. Ugyanis márkánként változó lehet a festék hígításáról szóló utasítás!

A festés befejezését követően különböző száradási idővel számoljunk: oldószer bázisú festékek 24-48 óra vizes bázisú festékek 2-4 óra száradási időt követően lehet használatba venni.

További gyakran felmerülő kérdések a felújítás témájában az ingatlan tuning fórumon, ahol te is kérdezhetsz.

A zománcfestékekről bővebben!

A sikeres ajtófestés elvégzése után a padlóra cseppenő festéket azonnal távolítsuk el!

Online magazinunkban további hasznos tanácsok találhatóak a lakásfelújítás munkáihoz!

1000 otthon online magazin

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

Facebook
Twitter
LinkedIn
lakásfelújítás kérdőív
Szavazások, tesztek, és online kérdőív!
lakásfelújítás kulisszatitkai
Támogasd a blogot a könyv letöltésével!

További blogbejegyzések:

Nagyszerű ez a blog. Már régóta próbáltam hasonló szakmai tanácsokat, leírásokat keresni. Köszönet a pontos és egyben egyszerűen érthető iránymutatásokért.
F. Béláné
Olvasó

1000 otthon magazinblog Ötletes hasznos tippek felújításhoz!

nap
óra
perc
másodperc
Ma van az 1000 otthon blog 5. születésnapja!
Scroll to Top
Megszakítás