A fa és fém felületek festését hívjuk mázolási munkáknak, amelyből szintén számtalan felület található otthonunkban, kül és beltérben egyaránt.

mázolási munkák

Fém felületeknél mielőtt nekifognánk ajánlatos a rozsdás részeket kezelni. Ehhez több módszer is a rendelkezésünkre áll. Választhatunk rozsdagátló festéket, de erőteljesebb rozsdafoltoknál külön is rozsdaátalakítást kell végezni. A rozsda eltávolítása házilag az alábbi blogbejegyzésben részletesen is elolvasható.

További hasznos tippek mázolási munkákhoz:

Fa és fém felületeknél is fontos a felület alapozása. Természetesen vannak már univerzális festékek amelyek nem igényelnek külön alapozó festést amivel szintén érdemes kalkulálni. Viszont ezeket is ajánlott több rétegben felhordani (2-3 réteg). Az alapozás munkáiról bővebben itt olvashattok.

Még mielőtt a fedőfestékekre térnénk fa felületeknél a simítótapaszolásra is érdemes gondolni,amennyiben szép sima egyenletes felületet szeretnénk elérni. Amit a gittelés és simítótapaszolásról érdemes tudni!

A másik gyakori szempont amivel gyakran szembe kerülünk: Milyen festéket vásároljunk? Vizes vagy oldószer bázisú.

A zománcfestékeknél még egy lényeges kérdés: Matt selyemfényű vagy magasfényű legyen a fedőfesték?

A lakásfelújítás kulisszatitkai hírlevél sorozat:

A zománcfestékek mellett más festékek is szóba jöhetnek fa felületek mázolási munkáinál.

Különböző lakkok, lazúrfestékek és pácok is jó lehetőséget biztosítanak a fa felületeinknek amennyiben szeretnénk megtartani a fa természetes erezetét. Bővebben a fa festékről.

A mázolási munkák fontos kelléke még a különböző szemcseméretű csiszolópapír vagy vászon.

Írta és szerkesztette: Fehér B. István