Fa felületek festésénél több anyaggal is dolgozhatunk, így az ideális festék kiválasztása fontos lépés, mert a többi felülethez hasonlóan a fára sem mindegy milyen festékkel dolgozunk.

A fa felületekre akár belső vagy külső térben találhatóak, különböző festékeket használhatunk.

festék fára vizes vagy oldószeres

A belső fa felületeknél a fő dolog amivel számoljunk akár vizes vagy oldószeres festéket használunk a zománc fénye. Ebbe a kategóriában három fő típus tartozik:

Amint kiválasztottuk a számunkra megfelelőt jöhet a következő kategória:

Mind a négy festék kategória hatékony védelmet biztosít fa felületeinknek. A zománcfestékek elfedik a fa természetes erezeteit, így aki natúr felületet szeretne átfesteni azt még festés előtt javasolt gittelni, hogy a felület sima legyen. Régi előzőleg már zománcfestékkel festett felületeknél is ezt a technológiát javasoljuk. Természetesen ilyenkor elegendő a sérült részeket gittel javítani mielőtt a festésre kerülne a sor.

A zománcfestés előtt egy alapozó réteg felhordására is szükségünk lesz, azonban vannak már olyan univerzális festékek amelyek nem igényelnek alapozást, így elegendő két rétegben felhordani a fára.

A második opció ami szóba jöhet natúr felületek festésénél a színtelen lakk. Ezt gyakran látni régi lambériáknál, ami manapság kevésbé divatos megoldás. A színtelen lakknál is megmaradnak a fa természetes erezetei valamint itt is a fent felsorolt három fényből választhatunk.

A harmadik lehetőség a lazúr festék. Ebből két altipus is található: a vékony és a vastaglazúr.

A vékony lazúr értelemszerűen hígabb mint a vastag lazúr, amely sűrű de jól kenhető formában hordható fel a felületre. Kültérben a napsugárzásnak erősen kitett helyeken az uv állóságot is érdemes megnézni a festék leírásában még vásárlás előtt.

A vékony és vastag lazúrok egyaránt beszívódnak a fa mélyebb pórusaiban, így nem csak a felület külső felszínén képeznek védő réteget. Ez nagyobb stabilitást ad a bevonatnak és több ideig ellenáll a zord időjárásnak. Kerítésekre, zsalugáterekre, széldeszkákra a legjobb védelmet nyújtja.

A lakásfelújítás kulisszatitkai e-book!

lakásfelújítás kulisszatitkai

A vékony és vastag lazúr festék egyaránt jó választás fára, belső és kültérben egyaránt.

A negyedik opció fa felületek festésénél a pácolás. Ez a vékony lazúrhoz hasonlóan egy híg vízszerű anyag amit ecsettel, de akár szivaccsal is felhordhatunk a fa felületre. Elsősorban beltéri ajtók, beépített szerkények, bútorok, pultok bevonására javasolt, de ablakokra is kiváló. A pácok is meghagyják a fa természetes erezetét, így akinek ez fontos szempont jó megoldást biztosít.

Most hogy végi vettük a fára használható festékek fő típusait, térjünk is rá a címben is található fő kérdésre.

Vizes vagy oldószeres? Melyiket válasszuk? Mik az előnyeik és hátrányaik?

A vizes zománcfestékek több előnyös tulajdonsággal is rendelkeznek:

Mire figyeljünk vizes zománcok és lazúrok használatánál:

A padlót ajánlott alaposan letakarni mert hiába vizes hígítású festékek a teljes kiszáradást követően csak erős oldószerrel távolíthatóak el a lecseppenő festékfoltok. A felhordásuk hasonló módon működik mint az oldószeres társaiké, azonban nagyobb egybefüggő felületeknél érdemes gyorsan felhordani a festéket, mert a hirtelen száradásból adódóan meglátszódhatnak a festék felhordás összekapcsolódási nyomai.

Egy gondos alapozást követően is előfordulhat, hogy egy réteg fedő réteg kevés lesz a szép végeredményhez. Lazúr festékre ez nem vonatkozik ott általában azonos 2-3 réteg felhordása elegendő.

A vizes zománcot is felhordhatjuk ecsettel, vagy hengerrel, de akár szórással is. Amennyiben ecsettel hordjuk fel nagyobb sima felületeknél javasolt befejezésként egy szivacshengerrel átgurítani, az egyenletes felület elérése érdekében. A munkákhoz szükséges szerszámokat is ajánlott rögtön elmosni!

Vizes zománcok alá célszerű vizes gittet használni az esetleges javításokhoz! Oldószeres gittet is használhatunk, de ilyenkor mindenképpen várjuk meg a simító tapaszolás teljes kiszáradását nehogy megmarja a vizes zománcot.

További hasznos tippek mázolási munkákhoz:

Hogyan mázoltak régen és ma! Így változott a technológia.

Hogyan csináld sorozatunk: az ajtófestés.

Amit a csőfestésről érdemes tudni!

Írta és szerkesztette: Fehér B. István (Több mint 30 év gyakorlattal a felújítás területén)!