Festék fára. Vizes vagy oldószeres?

Fa felületek festésénél több anyaggal is dolgozhatunk, így az ideális festék kiválasztása fontos lépés, mert a többi felülethez hasonlóan a fára sem mindegy milyen festékkel dolgozunk.

A fa felületekre akár belső vagy külső térben találhatóak, különböző festékeket használhatunk.

festék fára vizes vagy oldószeres

A belső fa felületeknél a fő dolog amivel számoljunk akár vizes vagy oldószeres festéket használunk a zománc fénye. Ebbe a kategóriában három fő típus tartozik:

  • matt
  • selyemfényű
  • magasfényű

Amint kiválasztottuk a számunkra megfelelőt jöhet a következő kategória:

  • zománcfestékek
  • színtelen vagy színes lakkok
  • lazúrfesték (vékony, vastag)
  • pác

Mind a négy festék kategória hatékony védelmet biztosít fa felületeinknek. A zománcfestékek elfedik a fa természetes erezeteit, így aki natúr felületet szeretne átfesteni azt még festés előtt javasolt gittelni, hogy a felület sima legyen. Régi előzőleg már zománcfestékkel festett felületeknél is ezt a technológiát javasoljuk. Természetesen ilyenkor elegendő a sérült részeket gittel javítani mielőtt a festésre kerülne a sor.

A zománcfestés előtt egy alapozó réteg felhordására is szükségünk lesz, azonban vannak már olyan univerzális festékek amelyek nem igényelnek alapozást, így elegendő két rétegben felhordani a fára.

A második opció ami szóba jöhet natúr felületek festésénél a színtelen lakk. Ezt gyakran látni régi lambériáknál, ami manapság kevésbé divatos megoldás. A színtelen lakknál is megmaradnak a fa természetes erezetei valamint itt is a fent felsorolt három fényből választhatunk.

A harmadik lehetőség a lazúr festék. Ebből két altipus is található: a vékony és a vastaglazúr.

A vékony lazúr értelemszerűen hígabb mint a vastag lazúr, amely sűrű de jól kenhető formában hordható fel a felületre. Kültérben a napsugárzásnak erősen kitett helyeken az uv állóságot is érdemes megnézni a festék leírásában még vásárlás előtt.

A vékony és vastag lazúrok egyaránt beszívódnak a fa mélyebb pórusaiban, így nem csak a felület külső felszínén képeznek védő réteget. Ez nagyobb stabilitást ad a bevonatnak és több ideig ellenáll a zord időjárásnak. Kerítésekre, zsalugáterekre, széldeszkákra a legjobb védelmet nyújtja.

A lakásfelújítás kulisszatitkai e-book!

lakásfelújítás kulisszatitkai

A vékony és vastag lazúr festék egyaránt jó választás fára, belső és kültérben egyaránt.

A negyedik opció fa felületek festésénél a pácolás. Ez a vékony lazúrhoz hasonlóan egy híg vízszerű anyag amit ecsettel, de akár szivaccsal is felhordhatunk a fa felületre. Elsősorban beltéri ajtók, beépített szerkények, bútorok, pultok bevonására javasolt, de ablakokra is kiváló. A pácok is meghagyják a fa természetes erezetét, így akinek ez fontos szempont jó megoldást biztosít.

Most hogy végi vettük a fára használható festékek fő típusait, térjünk is rá a címben is található fő kérdésre.

Vizes vagy oldószeres? Melyiket válasszuk? Mik az előnyeik és hátrányaik?

A vizes zománcfestékek több előnyös tulajdonsággal is rendelkeznek:

  • gyorsan száradnak, általában 20 celsius fokon átlagos páratartalomnál 2-3 óra után átfesthetőek.
  • nincs kellemetlen erős szaguk. Fontos! A vízes anyagok is tartalmaznak káros anyagokat!
  • A lefestett felületek hamar igénybe vehetőek.

Mire figyeljünk vizes zománcok és lazúrok használatánál:

A padlót ajánlott alaposan letakarni mert hiába vizes hígítású festékek a teljes kiszáradást követően csak erős oldószerrel távolíthatóak el a lecseppenő festékfoltok. A felhordásuk hasonló módon működik mint az oldószeres társaiké, azonban nagyobb egybefüggő felületeknél érdemes gyorsan felhordani a festéket, mert a hirtelen száradásból adódóan meglátszódhatnak a festék felhordás összekapcsolódási nyomai.

Egy gondos alapozást követően is előfordulhat, hogy egy réteg fedő réteg kevés lesz a szép végeredményhez. Lazúr festékre ez nem vonatkozik ott általában azonos 2-3 réteg felhordása elegendő.

A vizes zománcot is felhordhatjuk ecsettel, vagy hengerrel, de akár szórással is. Amennyiben ecsettel hordjuk fel nagyobb sima felületeknél javasolt befejezésként egy szivacshengerrel átgurítani, az egyenletes felület elérése érdekében. A munkákhoz szükséges szerszámokat is ajánlott rögtön elmosni!

Vizes zománcok alá célszerű vizes gittet használni az esetleges javításokhoz! Oldószeres gittet is használhatunk, de ilyenkor mindenképpen várjuk meg a simító tapaszolás teljes kiszáradását nehogy megmarja a vizes zománcot.

További hasznos tippek mázolási munkákhoz:

Hogyan mázoltak régen és ma! Így változott a technológia.

Hogyan csináld sorozatunk: az ajtófestés.

Amit a csőfestésről érdemes tudni!

Írta és szerkesztette: Fehér B. István (Több mint 30 év gyakorlattal a felújítás területén)!

Facebook
Twitter
LinkedIn
lakásfelújítás kérdőív
Szavazások, tesztek, és online kérdőív!
lakásfelújítás kulisszatitkai
Támogasd a blogot a könyv letöltésével!

További blogbejegyzések:

Nagyszerű ez a blog. Már régóta próbáltam hasonló szakmai tanácsokat, leírásokat keresni. Köszönet a pontos és egyben egyszerűen érthető iránymutatásokért.
F. Béláné
Olvasó

1000 otthon magazinblog Ötletes hasznos tippek felújításhoz!

nap
óra
perc
másodperc
Ma van az 1000 otthon blog 5. születésnapja!
Scroll to Top
Megszakítás