Falfesték színek különböző árnyalatai.

Az otthonunk festéséhez több fajta falfesték közül választhatunk, melyek a színek számtalan árnyalatában kaphatóak, vagy akár házilag is kikeverhetőek.

A legnépszerűbbek a diszperziós falfestékek, de sok helyen még a mészfestékkel is találkozhatunk. Mindkét típusú festék jól színezhető akár házilag is.

falefestés,festés, sötét színek.

A régi enyves festék már feledésbe merült, és egyre ritkábban kerül elő.

Lakásfelújításnál több féle falfesték színre lehet majd szükségünk, néhány népszerű árnyalat ötletadónak a választáshoz:

 • tojáshéj szín
 • homokszín
 • világos okker árnyalatai
 • bézs
 • szürke árnyalatai
 • barackvirág szín különböző erősségben
 • púderszín
 • rózsaszín
 • nap sárga
 • zöld és árnyalatai
 • kék
 • lila
 • narancssárga

A listát még hosszasan sorolhatnánk mert egy színen belül is számtalan árnyalat létezik. A festékgyártók is változatos fantázia neveken árulnak készre kevert színes festékeket. Fontos hogy előre tervezzünk, és alaposan tájékozódjunk, mert a kiválasztott színt hosszú ideig fogjuk látni az otthonunk falain.

A színek hatással vannak a hangulatunkra, ezt is vegyük figyelembe!

Erős színeket is bátran használhatunk a felújítás során, de ezek házilagos keverésével ne kísérletezzünk, célszerűbb inkább készre kevert formában megvásárolni őket. Kisebb lakásokban az erős színek  dekorációs jelleggel használhatóak, mivel ezek a domináns árnyalatok optikailag szűkítik a teret.

Sok helyen látni hogy a hálószobai ágy mögötti fal, egy másik erősebb színnel van lefestve. Ez egy kisebb lakásban is jó ötlet lehet, de néhány csík tapétával is hatásosan kiegészíthetjük a festet falainkat.

A lényeg hogy ne essünk túlzásba a színek használatával!

A világos pasztell színek a leggyakrabban használatosak a lakásbelső kialakításánál. A fent felsorolt lista mellett még számtalan árnyalat közül választhatunk a festékboltok kínálatában.

Ha a készre kevert színek között nem találunk az ízlésvilágunknak megfelelőt, akkor a számítógépes színkeverés a következő lehetőség. A gépi színkeverésnél egy színkártyából választhatjuk ki a számunkra tetsző árnyalatot. Ez egy kedvező megoldás például, ha egy speciális kárpitozású bútorhoz szeretnénk falszínt választani.

Ne feledjük a fehér szín is nagyon sok helyen jól mutat, és szintén praktikus választás lehet, amelyhez általában jól illenek a különböző színű bútorok és kiegészítők is. Erős színeknél mindenképpen érdemes a mennyezetet fehérre, vagy akár az oldalfal színének egy világos árnyalatával festeni.

Nektek melyik a kedvenc színetek?

színválasztó szavazójáték logo

Itt az 1000 otthon blogon néhány napja indult színválasztó szavazójátékunkon  megismerheted mások véleményét, sőt egy kattintással te is szavazhatsz kedvenc színedre.

További hasznos írások a színekről, színkeverésről.

 

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
lakásfelújítás kérdőív
Szavazások, tesztek, és online kérdőív!
lakásfelújítás kulisszatitkai
Támogasd a blogot a könyv letöltésével!

További blogbejegyzések:

Újévi akció 15% kedvezmény!

2022 December 30.-tól a bejegyzésben bemutatott kuponkóddal egy újévi akció keretében 15% kedvezménnyel tölthető le a Lakásfelújítás kulisszatitkai e-book a google play áruház oldaláról. Az

Tovább olvasom »
Nagyszerű ez a blog. Már régóta próbáltam hasonló szakmai tanácsokat, leírásokat keresni. Köszönet a pontos és egyben egyszerűen érthető iránymutatásokért.
F. Béláné
Olvasó

1000 otthon magazinblog Ötletes hasznos tippek felújításhoz!

nap
óra
perc
másodperc
Ma van az 1000 otthon blog 5. születésnapja!
Scroll to Top
Megszakítás