Az otthonunk festéséhez több fajta falfesték közül választhatunk, melyek a színek számtalan árnyalatában kaphatóak, vagy akár házilag is kikeverhetőek.

A legnépszerűbbek a diszperziós falfestékek, de sok helyen még a mészfestékkel is találkozhatunk. Mindkét típusú festék jól színezhető akár házilag is.

falefestés,festés, sötét színek.

A régi enyves festék már feledésbe merült, és egyre ritkábban kerül elő.

Lakásfelújításnál több féle falfesték színre lehet majd szükségünk, néhány népszerű árnyalat ötletadónak a választáshoz:

A listát még hosszasan sorolhatnánk mert egy színen belül is számtalan árnyalat létezik. A festékgyártók is változatos fantázia neveken árulnak készre kevert színes festékeket. Fontos hogy előre tervezzünk, és alaposan tájékozódjunk, mert a kiválasztott színt hosszú ideig fogjuk látni az otthonunk falain.

A színek hatással vannak a hangulatunkra, ezt is vegyük figyelembe!

Erős színeket is bátran használhatunk a felújítás során, de ezek házilagos keverésével ne kísérletezzünk, célszerűbb inkább készre kevert formában megvásárolni őket. Kisebb lakásokban az erős színek  dekorációs jelleggel használhatóak, mivel ezek a domináns árnyalatok optikailag szűkítik a teret.

Sok helyen látni hogy a hálószobai ágy mögötti fal, egy másik erősebb színnel van lefestve. Ez egy kisebb lakásban is jó ötlet lehet, de néhány csík tapétával is hatásosan kiegészíthetjük a festet falainkat.

A lényeg hogy ne essünk túlzásba a színek használatával!

A világos pasztell színek a leggyakrabban használatosak a lakásbelső kialakításánál. A fent felsorolt lista mellett még számtalan árnyalat közül választhatunk a festékboltok kínálatában.

Ha a készre kevert színek között nem találunk az ízlésvilágunknak megfelelőt, akkor a számítógépes színkeverés a következő lehetőség. A gépi színkeverésnél egy színkártyából választhatjuk ki a számunkra tetsző árnyalatot. Ez egy kedvező megoldás például, ha egy speciális kárpitozású bútorhoz szeretnénk falszínt választani.

Ne feledjük a fehér szín is nagyon sok helyen jól mutat, és szintén praktikus választás lehet, amelyhez általában jól illenek a különböző színű bútorok és kiegészítők is. Erős színeknél mindenképpen érdemes a mennyezetet fehérre, vagy akár az oldalfal színének egy világos árnyalatával festeni.

Nektek melyik a kedvenc színetek?

színválasztó szavazójáték logo

Itt az 1000 otthon blogon néhány napja indult színválasztó szavazójátékunkon  megismerheted mások véleményét, sőt egy kattintással te is szavazhatsz kedvenc színedre.

További hasznos írások a színekről, színkeverésről.

 

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

 

Vélemény, hozzászólás?