Mennyibe kerül egy lakásfelújítás?

Itt a blogon már több mint 200 bejegyzés található a lakásfelújítás munkafolyamatairól, így ebben az írásunkban a munkák anyagi költségeit fogjuk körbe járni.

A lakásfelújítás költségei számtalan tételből adódnak össze ezért egy fix összeget nehéz lenne meghatározni, de megkíséreljük felvázolni a szakmák szerinti keret összegeket amivel kalkulálhatunk.

Miért kezdünk nehezen bele a lakásfelújítás munkáiba?

Ennek két egyszerű oka van: 1. a felfordulással járó kellemetlenségek 2. anyagi költségek.

Aki már volt benne lakásfelújításban az tudja milyen felfordulással jár és ez mellett a szervezés is alaposan felforgatja az ember mindennapjait. A jelenlegi szakemberhiányban az ideális szakemberek megkeresése is nehéz feladat, s még sorolhatnám az érveket.

A munkák költségei nagymértékben a lakásfelújítás mélységétől függenek.

mennyibe kerül egy lakásfelújítás

Ezért hiába tudjuk a lakás alapterületét nem lehet egy egységes árat mondani a felújítás teljes kiadásaira. Ugyanis simán előfordulhat, hogy egy azonos méretű lakás felújítási költségei dupla, sőt tripla árba kerülnek majd.

Na de kezdjük az elején: bontási munkák.

Erről már egy előző bejegyzésben részletesen írtunk! A bontási munkák nem csak porral, de sok-sok költséggel is járnak. Az első költség a munkák elvégzése majd a bontási törmelék bezsákolása majd lehordása. A sitt szállítás legegyszerűbb módja a konténerrendelés ami kb: 30 000 Ft-nál kezdődik (3-4 köbméteres konténerrel számolva). Ez Budapesti viszonylatban kerületenként vagyis zónánként szintén eltérő lehet.

Ne feledjük! Konténereknél biztosítani kell a szállítójármű fel és lerakodásához szükséges helyet, valamint közterületen a konténer tárolásnak is vannak díjai.

A felújításhoz kapcsolódó különböző szakmák felsorolása:

Kőműves vagy burkoló munkák. A legtöbb esetben a burkoló elvégzi a bontáshoz kapcsolódó munkákat. A hidegburkolás munkáit a villanyszerelő és a vízes munkái után, vagy azzal párhuzamban érdemes elvégezni. Ahol a teljes elektromos hálózat cserére kerül ott az elektromos csővezés hornyainak a javítása az első munka amit a kőműves szokott javítani, vagy a festő.

A villanyszerelés árai több dologból adódnak egy 50 m2-es lakás vezeték cseréje kb: 600 000 Ft körüli összegtől indul, amihez több plusz költség is adódhat a lakás adottságaitól függően.

A vízszerelés panel lakásoknál talán kicsivel kevesebb költséggel jár. Azonban ha egy egyszerű wc tartály cseréje anyaggal együtt 30 000 Ft körüli költségbe kerül, akkor ebből arányosan kalkulálhatunk a további bekötések és szerelvényezések áraival.

Na de visszatérve a hidegburkolás áraihoz: Olcsóbb lapok lerakása 2000-3000 Ft/m2-től indul a prémium lapok már 8000 Ft/m2 nél indulnak. A burkoláshoz kapcsolódó egyéb munkáknak szintén külön árai vannak aljzatkiegyenlítés, vízsszigetelés, szilikonozás, fugázás….

A lakásfelújítás munkadíj árai mellett, az anyagok árai is minőségtől függően változóak.

A burkoláshoz használt flexes csemperagasztók 3000 Ft/zsák kezdődnek, és ez csak egy tétel! Természetesen vannak kicsivel olcsóbb ragasztók de ezek minősége nem mindig megbízható!

A festés költségei:

A részletes szobafestés árakról már egy előző bejegyzésben írtunk.

Ennek alapján egy 50 m2-es lakás falfestési munkadíj költségei: 150-200 000 + ÁFA Ft-tól indulnak amennyiben csak tisztasági festésről van szó. Ahol már glettelni, kisebb horonyvakolások, valamint élvédő is beépítésre kerül ott már duplázódik a fenti ár. A falfestés mellett természetesen vannak belső ajtó és ablakfestési azaz mázolási munkák. Ez főként ablakoknál nagy mértékben állapottól függő árat takar. 3000Ft/ m2 de 8000 Ft/m2-is elérheti. Plusz az anyagköltség ami igényeinktől függően széles skálán mozog. Az anyagköltségekről részletesen!

A festő munkák közben jöhet az asztalos aki a konyhai előszobai és további szekrények legyártását és beépítését végzi. Ez az anyagok minőségétől függően szintén változó árakkal kalkulálható: 300 000 Ft-tól több milliós kiadást is jelenthet. A befejező munkák közé sorolható a parkettás. Amely árai a laminált parketta egyszerű lerakásától 2000 Ft/m2-től, a régi parketta csiszolása és lakkozása 5000 Ft/m2-ig terjed. Valamint az ehhez csatlakozó parketta pótlás, aljzatkiegyenlítés, szegőzés, vagy a szintnövekedésből adódó ajtók aljainak levágása.

A fenti szakemberek mellé még hozzáadódhat egy riasztó szerelés, amely szintén több százezer forintos tétel. Valamint családi házaknál az ács munkák egy terasz kialakításnál, esetleg tető javítás ami szintén plusz költség.

Egy lakásfelújítás 50 m2-es panel lakásnál: 1-2 millió forintnál kezdődik.

Azonban találkoztam már ahol 8-9 millió között volt a felújítás teljes végősszege. (Természetesen itt prémium beépített szekrények, belső ajtók, és burkolatok kerültek beépítésre)!

A fent felsorolt árak tájékoztató jellegűek és nem tekinthetőek ajánlat tételnek!

További hasznos tanácsok a lakásfelújítás munkáihoz a blogon!

Legutóbbi bejegyzések:

Írta és szerkesztette: Fehér B. István (Több mint 30 év gyakorlattal a lakásfelújítás területén).

Facebook
Twitter
LinkedIn
lakásfelújítás kérdőív
Szavazások, tesztek, és online kérdőív!
lakásfelújítás kulisszatitkai
Támogasd a blogot a könyv letöltésével!

További blogbejegyzések:

Újévi akció 15% kedvezmény!

2022 December 30.-tól a bejegyzésben bemutatott kuponkóddal egy újévi akció keretében 15% kedvezménnyel tölthető le a Lakásfelújítás kulisszatitkai e-book a google play áruház oldaláról. Az

Tovább olvasom »
Nagyszerű ez a blog. Már régóta próbáltam hasonló szakmai tanácsokat, leírásokat keresni. Köszönet a pontos és egyben egyszerűen érthető iránymutatásokért.
F. Béláné
Olvasó

1000 otthon magazinblog Ötletes hasznos tippek felújításhoz!

nap
óra
perc
másodperc
Ma van az 1000 otthon blog 5. születésnapja!
Scroll to Top
Megszakítás