Falfestékek egy festő tapasztalatai alapján.

Szakemberként sok helyen járok és egyre gyakrabban kerülök szembe kérdésekkel, a mai falfestékek ügyében.

A közösségi oldalak felújítással foglalkozó csoportjaiban is gyakori kérdés: Kinek mi a tapasztalata a különböző festékekről? Milyet használt és mi a véleménye róla?

Ezért gondoltam egy blogbejegyzésben leírom a saját tapasztalataimat hátha valakinek segítségként szolgál a festékválasztáshoz. (A legóvatosabb számítások szerint, az elmúlt több mint harminc év alatt bőven 1000 fölötti szobát festettem már ki)!

A márkaneveket próbálom elkerülni és elsősorban a felhasználhatóságra helyezem a hangsúlyt.

Falfestékek egy festő tapasztalatai alapján

A lakásfelújítás befejező műveletének a fő kellékei a különböző falfestékek.

Az átlag felhasználó számára a megfelelő festék kiválasztása több fő igényre épül:

 • tartósság (szeretnénk ha a festék sokáig bírja) ezzel a tulajdonsággal általában nincs probléma, mert a mai festékgyártók termékei hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek. Általában igénybevételtől függően 2-6 évenként ajánlott átfesteni egy szobát.
 • kiadósság ez a szempont már gyártónkként nagyon eltérő lehet. Vannak rendkívül nagy kiadósságot ígérő festékek (15-20m2/ liter) és vannak kevésbé kiadósak. A közép átlag amivel a tapasztalat szerint számolhatunk 8-10 négyzetméter / 1 liter, azaz egy 15 literes falfesték kb: 100-120 m2 falfelület egyszeri lefestésére elegendő.
 • dörzsállóság és moshatóság ezt a két tulajdonságot egy átlagos falfesték csak bizonyos fokig bírja, így ha ezek a tulajdonságok fontosak számunkra mindenképpen mosható festéket vásároljunk. Ez már árban is egy más kategória azonban minőségben is többet kapunk a pénzünkért. Erősen igénybe vett helyeken nagyon jó szolgálatot tesznek ezek a festékek.
 • átfesthetőség Manapság a diszperziós falfestékek átfesthetőek egymással, és nem baj ha a következő falfestésnél másik márka festékét használjuk. Ez a szabály mészfestékekre is érvényes! Azonban mészre közvetlen diszperzióssal csak óvatosan, és fordítva szintén!
 • gyors száradási idő A mai kereskedelmi forgalomba kapható falfestékek szinte 90%-ban azonos száradási idővel rendelkeznek. Természetesen ez is időjárástól és páratartalomtól függően növekedhet.
 • Általában a falfestékek 20 Celsius fokon 2 óra után átfesthetőek!

A falfestékek tárolására is mindig ügyeljünk a munkák előtt és után is!

Eredmények

-

#1. Mivel tüntessük el a beázási foltokat?

Szavazok

A lakásfelújítás kulisszatitkai hírlevél sorozat:

További lényeges szempontok amire érdemes figyelni:

 • kevés rétegszám Egy jó minőségű falfestéknek átlagosan elhasználódott falaknál véleményem szerint 2 rétegben megfelelő takarást kell biztosítania. Erősebb színek elfedésénél vagy új gipszkarton beépítéseknél reális ha három réteggel számolunk. A glettelt falaknál is előfordulhat a harmadik réteg falfesték felhordása és az erősen elkoszolódott falaknál szintén jellemző.
 • hígíthatósság Ez a tulajdonság az amire nem lehet univerzális választ adni, mert gyártónként nagy eltérések vannak. Főképp készre kevert színes falfestékeknél gyakori, hogy egyáltalán nem szükséges hígítani a festéket. Azonban van olyan gyártó aki 30-50%-os vízzel hígítást javasol a falfesték felhordásához. A nagy átlag a 10%-os hígítás, de mindenképpen olvassuk el a termék oldalán található hígításra vonatkozó tanácsokat és ez alapján dolgozzunk. Jó tanács: a már hígított falfesték hamar tönkre megy, ezért próbáljunk hígítatlan sűrű festéket elrakni a maradékból.
 • Kedvező ár. Falfestékeknél soha ne az anyagok árain próbáljunk meg spórolni, ugyanis az olcsóbb de bizonytalan gyártójú termékekkel sok plusz munkánk lehet. Ezért lehetőleg mindig olyan gyártók termékeit vásároljuk amely profilja elsősorban festékek gyártása. A hipermarketek feltűnően olcsó festékeit lehetőleg kerüljük. Vásároljunk festékboltban, és ne az alacsony ár legyen az első szempont. Az olcsó falfestékek fő hibája: kevésbé takarnak így előfordulhat, hogy 3-4 rétegben is át kell festenünk a falakat, ami rengeteg plusz munkával jár, valamint nem szép fehérek ( szürkés vagy sárgás) ami szintén zavaró végeredményt eredményez.
 • Tisztasági festésnél javasolt egy jól takaró minőségi festék beszerzése, amivel kevésbé elhasználódott falaknál néha egy, de általában két réteg festéssel számolhatunk.
 • Matt vagy selyemfényű? Az évek során megszokott diszperziós falfestékek nagy többsége matt felületet biztosít a falainknak, azonban egyre gyakoribb az igény a selyemfényű falak iránt. Ezt különböző latex falfestékekkel érhetjük el.

Azonban ne feledjük a selyemfényű falfestékek kényesebbek, így a glettelést minőségi kivitelben kell elvégezni hozzájuk, mert minden hiányosság jobban látható lesz majd a falon.

Tovább hasznos írások a színes falfestékekről:

Falfestés erős színekkel.

Hogyan javítsunk színes falakat?

5 idegesítő dolog a falfestésben.

A falfestés optikai és dekorációs hatásai.

Amit a különböző festékekről érdemes tudni még vásárlás előtt!

Amennyiben vannak még kérdéseid a festéssel kapcsolatban az alábbi fórumon kérdezhetsz vagy megnézheted a fórumba eddig elhangzó válaszokat:

Írta és szerkesztette: Fehér B. István

Facebook
Twitter
LinkedIn
lakásfelújítás kérdőív
Szavazások, tesztek, és online kérdőív!
lakásfelújítás kulisszatitkai
Támogasd a blogot a könyv letöltésével!

További blogbejegyzések:

Nagyszerű ez a blog. Már régóta próbáltam hasonló szakmai tanácsokat, leírásokat keresni. Köszönet a pontos és egyben egyszerűen érthető iránymutatásokért.
F. Béláné
Olvasó

1000 otthon magazinblog Ötletes hasznos tippek felújításhoz!

nap
óra
perc
másodperc
Ma van az 1000 otthon blog 5. születésnapja!
Scroll to Top
Megszakítás